rss      tw      fb
Keres

Választás 2014 - Módosítanák a választási eljárási törvényt az Összefogás pártjai


MTI 2014. február 11., kedd 12:50

A baloldali összefogás pártjai kezdeményezik, hogy akkor is vegyék névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem a lakhelyükön - esetleg nem is Magyarországon - szavazó állampolgárokat, ha azok a kérelmükben nem tüntetik fel doktori címüket, vagy a születési helyüknél, lakcímüknél nem jelölik meg a kerületet.

A választási eljárási törvény módosítását célzó javaslatot a szocialista Molnár Zsolt, az Együtt-PM-es Karácsony Gergely és a DK-s Molnár Csaba jegyzi.

Karácsony Gergely az indítványt ismertető keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz másodrangú állampolgárként kezeli a tartósan külföldön tartózkodókat, mert számukra nem adott a levélben való szavazás lehetősége. A diszkrimináció emellett a regisztráció módjában is jelentkezik - tette hozzá.

Elmondta: az elmúlt napokban több visszajelzést is kaptak, hogy a választási szervek „nevetséges indokokra hivatkozva” utasítják el azoknak a kérelmeit, akik nem a lakhelyükön szeretnének szavazni. Volt, hogy a kérelmezők a lakcímük feltüntetésekor nem jelölték meg, hogy melyik kerületben laknak, vesszőhibát ejtettek, de olyan eset is akadt, ahol a jelentkező nem tüntette fel az egyébként nem használt doktori címét - hozott példákat.

A független képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy egy decemberi döntés nyomán a határon túli magyarok esetében ennél jóval megengedőbb a szabályozás: ilyen hibák esetén is helyt adnak a kérelmüknek.

Molnár Csaba szerint „színtiszta gazemberség", ami az ügyben történik. Akikről a fideszesek azt gondolják, hogy rájuk fognak szavazni, azoknak könnyű szabályokat alkotnak, akikről pedig azt, hogy ellenük, azoknak a dolgát megpróbálják megnehezíteni - értékelte.

A DK ügyvezető alelnöke jelezte, miután a ciklusból már csak egy ülésnap van hátra, kérik, hogy az indítványt sürgősen, házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a parlament. Ha a Fidesz elutasítja a javaslat tárgysorozatba vételét, vagy megakadályozza a törvény elfogadását, azt az Összefogás pártjai úgy fogják tekinteni, hogy újabb választási csalás van előkészületben - szögezte le.

Kérdésre válaszolva azt mondta, készek arra, hogy nemzetközi fórumhoz forduljanak az ügyben, mert ha „ez a diszkrimináció” benne marad a törvényben, akkor biztossá válik számukra, hogy a választás nem tisztességes szabályok szerint zajlik. Hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnöknek is az az érdeke, hogy tisztességes legyen a választás, mert senki nem fogja elfogadni a végeredményt, „ha látszik, hogy törvénnyel elkövetett csalások sorozata” kísérte azt.

A sajtótájékoztatón egy más témában feltett kérdésre Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azt mondta, kedden a párt székházában a szocialisták jelenlegi és jövendő EP képviselői nagykövetekkel találkoztak. Szavai szerint ez „egy ismerkedős” találkozó volt.