rss      tw      fb
Keres

2002. január 1. - Újévnapi összegzés

8 éve, ezen a napon…

Mádl Ferenc köztársasági elnök újévi beszédéről az MTI számolt be.
„’Az új évezred első esztendejében nem kevés erőfeszítést vállaltunk a nagyobb kenyérért, a jobb egészségért, a jobb munkáért, a jobb biztonságért, a több tudásért, családunk szebb holnapjáért’ - összegezte az elmúlt évet, hozzátéve: szembe kellett néznünk sok megpróbáltatással is. Példaként említette a ország keleti részeit sújtó tavaszi árvizet, a világ eddigi értékrendje és biztonsága ellen intézett terrortámadást.”
Az államfő a továbbiakban méltatta a millenniumi emlékezéseket, mert ’erősödött a nemzet öntudata’, megítélése szerint a milliók munkája által tovább nőtt az ország teljesítménye, gyarapodott vagyona, több jutott a családokra, az oktatásra, a tudományra, a kultúrára, egyre sikeresebbek a vállalkozások, emelkedett tekintélyünk a határokon túl. Szerinte a kedvezménytörvény egyszerre ígér egységesebb nemzetet és jó szomszédságot, az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatában a társuló országok élvonalában vagyunk, erősödött belső és nemzetközi biztonságunk. Mádl Ferenc a sikerek közé sorolta, hogy működnek a demokratikus jogállam intézményei, de azt is kifejtette: nőnek a jóért tett erkölcsi erőfeszítéseink, segítenek egyházaink.”
„Az államfő szólt még a szolidaritás fontosságáról és arról, hogy a politikai pártjaink ne a másik hitelét rontsák, hanem a holnap jobb útját keressék számunkra: ’Egy a hazánk és jövőjében is együtt osztozunk.’ ’Igaz hittel és közös erőfeszítéssel 2002-ben közelebb juthatunk mindehhez. Ebben a reményben kívánok mindenkinek békességben, szabadságban, egészségben és teremtő munkában boldog új esztendőt!’ - zárta köszöntőjét Mádl Ferenc.”


A nap csillagászati fotója 2002. január elsején - Sötét sarki fény

„A Duna Televízió munkatársainak László atya celebrált szentmisét az esztendő első napján.”

„Újévi istentiszteletet tartottak a debreceni Református Nagytemplomban, ahol Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. Bölcskei Gusztáv szerint az új esztendő arra is alkalmat ad, hogy ’a megtisztított, rendbe tett templomból gyógyító, indulatokat csillapító hatások induljanak el, mert erre van szüksége a hazának. Erre van szükség választások előtt, alatt és után, mert indulatokat felkorbácsolni más is tud’. Felolvasták a Magyarországi Református Egyház Zsinata elnökségének a gyülekezetekhez írt körlevelét. A Bölcskei Gusztáv és Kálmán Attila világi elnök által aláírt dokumentum kitér a közelgő választásokra is. A körlevél leszögezi: nagyon fontosnak tartják, hogy minden református gyülekezeti tag a keresztyéni kötelességből következő, a köz érdekében végzett szolgálatát, többek között a szavazáson való részvétellel nyilvánítsa ki.”

***

„…az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint Budapesten december 31-e reggelétől január 1-je hajnaláig a mentők mintegy négyszáz hívást kaptak. Győrfi Pál szóvivő elmondta: ez harminc százalékkal több, mint az előző évben. A sérültek között több mint százan ittasak voltak, egy részük „merev” részeg, akik a detoxikálóban köszönthették az új évet, mások kisebb-nagyobb sérüléseik miatt a baleseti sebészetre kerültek. Tizenöten szenvedtek ujjroncsolódást a petárdák szakszerűtlen használata miatt, több helyre pedig késelés miatt kellett kivonulni a mentősöknek, akiket az egyik helyszínen egy elmeorvosi kezelésre szoruló férfi meg is támadott, jelentős kárt okozva a mentőkocsiban.
Az új év hajnalán a tűzoltókat két helyszínre is riasztották.
Az egész éjszakás mulatozás után Budapesten mintegy hatszáz köbméternyi szemetet kellett eltakarítania a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. munkatársainak.”