rss      tw      fb
Keres

Vang Kerrynek: Kína maga kívánja rendezni területi vitáit


MTI 2014. február 14., péntek 19:17

Peking maga kívánja dél-kínai-tengeri területi vitáit rendezni az érintett országokkal, s biztosítja Washingtont arról, hogy a térségben nincs veszélyben a szabad és biztonságos hajózás - erről Vang Ji kínai külügyminiszter tájékoztatta amerikai kollégáját, John Kerryt pénteken Pekingben.

A kínai diplomácia vezetője a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség közlése szerint úgy fogalmazott, hogy a Dél-kínai-tenger helyzete általánosságban véve stabil, Pekingnek pedig meggyőződése, hogy képes a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországaival megőrizni a térség békéjét és stabilitását.

Vang biztosította vendégét arról, hogy a Dél-kínai-tengeren történő szabad hajózást, illetve a hajózás biztonságát minden ország megkérdőjelezhetetlen jogának tartja.

A külügyminiszter kijelentette azt is: országa elegendő történelmi és jogi bizonyítékkal tudja igazolni, hogy a Nansa- (közismertebb nevén Spratly-) szigetek és környező vizeik Kína fennhatósága alá tartoznak. A jelen viták oka - magyarázta Vang -, hogy egyes országok az 1970-es évektől kezdődően törvénytelenül elfoglaltak Kínához tartozó szigeteket.

Még ha így is van - jegyezte meg, Kína elkötelezett abban a tekintetben, hogy vitáit tárgyalásos úton, békés módon, közvetlenül rendezze az érintett országokkal. Mint mondta, az utóbbi idők alaptalan és hamis híresztelései felnagyították a vitákat, mesterségesen gerjesztve a feszültséget. „Ez elfogadhatatlan” - jelentette ki a kínai külügyminiszter.

A Spratly-szigetek közül Vietnam felügyel 29 szigetet, sziklazátonyt, míg a Kínai Népköztársaság 8-9-et ellenőriz. Tajvan ugyancsak a teljes szigetcsoportot területe részének tekinti, de csak egyet felügyel. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a szigetek többségére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának.

A tengeren egyre magabiztosabban mozgó Kínát a leghangosabban a Fülöp-szigetek és Vietnam bírálja úgymond egyre határozottabb és megfélemlítő fellépése miatt. Washington azt állítja, hogy nem foglal állást a területi vitákban, de egyúttal kinyilvánította, hogy adott esetben a szövetségeseit nem hagyja cserben. Érintettségét ezenkívül elsősorban a szabad hajózás esetleges veszélyeztetettségével magyarázza. Peking többször kifejezésre juttatta, azt sejti, hogy Washington gerjeszti a feszültséget a térségben, hogy még indokoltabbá váljon saját fokozott ázsiai, csendes-óceáni jelenléte.