rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány: történelmi válság van Magyarországon




Gyurcsány Ferenc szombaton tartotta tizedik évértékelőjét Budapesten. A vendégek között ott volt az Összefogás többi pártjának képviseletében Mesterházy Attila mellett Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Szigetvári Viktor és Kónya Péter, az Együtt-PM társelnökei, valamint Boruzs András, a Magyar Liberális Párt pártigazgatója, illetve Kuncze Gábor, a DK egyéni képviselőjelöltje.



Gyurcsány beszéde (az MTI híre alapján)


Történelmi válság van


Huszonnégy évvel a rendszerváltozás után Magyarországon történelmi válság van. „Mintha egy mocsár közepén állnánk, süpped a lábunk alatt a talaj”. A társadalom túlnyomó többsége nemcsak csalódott, hanem fogalma sincs, merre tovább.



A semmi közepén


„Itt állunk a semmi közepén”, mára a köztársaságot felszámolták, a nemzetet szétszakították, a gazdaság egy helyben topog, milliók szenvednek a mindennapi megélhetés gyötrelmeitől, az államfő „egy hitelét vesztett báb”, a kormányfő pedig egy „szélhámos”.



Kádár népe – a rendszerváltáskor csak „egy kicsit jobb alkut” akartunk Kádárral


Nem akarja bántani a választókat, de „mi Kádár népe maradtunk”, ugyanis a lakosság jelentős része nosztalgiával gondol vissza Kádárra. Korábban sokan, köztük az ő családja is megkötötte azt az elfogadhatatlan alkut, amelynek során odaadták a szabadságuk egy részét a hamis biztonságért cserébe. A rendszerváltozáskor pedig sokan nem szabadságot akartak, hanem „egy kicsit jobb alkut Kádárral”, például több schillinget vagy biztosabb munkát.


A szocialistáknak és a liberálisoknak erre a problémára adott válaszkísérlete három cikluson keresztül nem volt sikeres.



A jobboldal Horthy világát kínálja


Aki nem akar szembenézni a jövővel, az a múltban keres magának kapaszkodót, az ország jelentős része számára ez Kádár 3,60-as kenyere volt. A jobboldal viszont más választ adott, nem a 3,60-as kenyeret, hanem „Horthy darutollas világát”. A magyar baloldal nem nézhet őszintén szembe Horthy világával, ha nem érti, hogy Kádár világa sincs már.



Lehet huhogni, hogy nem kérünk Brüsszelből, közben meg tartjuk a markunkat


Van abban igazság, amikor a magyarok úgy érzik, hogy másodosztályú európai állampolgárok. Miközben létrejött egy politikailag és gazdaságilag nagyjából egységes Európa, a magyarok többsége nem úgy él, mint a kontinens fejlett országainak polgárai. A megoldásra adott orbáni válasz az, „hogy ezek menjenek a francba”, míg az Összefogás szerint arról kell beszélni, hogy Európában kerüljenek egymáshoz közelebb a szegény és a gazdag nemzetek. „Lehet huhogni, hogy nem kérünk Brüsszelből, közben meg tartjuk a markunkat évi hét-nyolcszáz milliárdért. Micsoda egy silány fickó maga” [ezt Orbánnak mondta, beszéde egy részében vele folytatott virtuális társalgást].



Orbán legyőzése és az európai Magyarország megtermetése


Politikai értelemben két kihívás áll előttünk. Az egyik, hogy legyőzzük Orbán Viktort. Ennél nehezebb, hogy történelmi értelemben meg tudjuk-e teremteni a szabadság és a jólét európai Magyarországát.



Mesterházy vezetésével nyerni fog a demokratikus sokaság


Orbán Viktornak van oka tartani a „demokratikus sokaságtól”, amely Mesterházy Attila MSZP-elnök vezetésével meg fogja nyerni az április országgyűlési választást. A kormányfő „emberére fog találni bennünk”. Orbán Viktor hiába „lapozgatja” a közvélemény-kutatásokat, „az általa megfélemlített országban” ugyanis az emberek nem mondanak igazat. „Mert maga hazudik és magának is hazudnak”, mondta ismét Orbánnak. Mesterházy Attila vezetésével szabaddá és európaivá teszik Magyarországot.



Mi lett volna, ha István király feladja európai vízióit?


Magyarország legkorruptabb politikusa Orbán. Mi lett volna, ha az államalapító első magyar király feladta volna nemzeti vízióit, helyette nyolc százalékkal csökkenti a zab árát és visszaindul az Etelközbe. Mi ott akarunk lenni Nyugaton. És ha a miniszterelnök „Keletre akar menni? Hát bánom is én! Hát kérjen vízumot! Menjen el!”



Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós, akit magyar katonák öltek meg


Gyurcsány megemlékezett Radnóti Miklós szombaton elhunyt özvegyéről is, és „gazembernek” nevezte Orbánt, amiért a fővárosi Szabadság térre tervezett emlékművel „a gyilkosokat kívánja mentegetni”. Radnóti Miklóst például ismereteink szerint nem a tervezett szobron birodalmi sas formájában megjelenített SS, hanem a Gábriel arkangyalként ábrázolt Magyarország katonái öltek meg 1944-ben.



Magyarország első számú mákgubója


Orbánnak egy 1994. márciusi interjújából idézett: „Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.” Majd az idézet lezárásaként azt mondta, ismét Orbánhoz intézve a szót: „Köszöntöm Önt, mint Magyarország első számú mákgubóját.”