rss      tw      fb
Keres

Szíria - Az SZSZH tábornokai tiltakoznakSzíria - Az SZSZH tábornokai tiltakoznak Szelim Idrísz menesztése miatt| Az ellenzék fő erejének számító Szabad Szíriai HadsereSzelim Idrísz menesztése miatt| Az ellenzék fő erejének számító Szabad Szíriai Hadsere


MTI 2014. február 19., szerda 18:50

Az ellenzék fő erejének számító Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) több körzeti egységének parancsnoka bírálta az ernyőszervezet egykori vezérkari főnökének hétfői menesztését, és kijelentette, hogy továbbra is Szelim Idrísz tábornok irányítása alatt akar harcolni.

„Idrísz menesztése törvénytelen döntés” - olvasható az SZSZH vezérkara öt legfontosabb parancsnokának közös sajtóközleményében, amelyben kitérnek arra is, hogy a tábornokot demokratikusan választották meg, míg egy titkos ülésen váltották le.

A tábornokok hangsúlyozták, hogy érvénytelennek tekintik a tanács döntését. „Egyetlen olyan szervezetnek sincs joga egy ilyen döntő fontosságú ügyben határozatot hozni, amelynek nincsenek harcoló csapatai az országban” - mondta az egyik parancsnok.

Egy neve elhallgatását kérő felkelő arról számolt be, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanács egy titkos tanácskozáson határozott az ügyben. „Idrísz hibáitól függetlenül itt puccs történt, nem szavaztak a katonai tanácsok”.

Ezzel párhuzamosan kormánypárti demonstrálók százai vonultak fel Damaszkuszban, hogy kifejezzék a rezsim iránti rokonszenvüket. A tüntetők szíriai zászlókat lobogtattak, sokan Bassár el-Aszad elnökről készült fényképet tartottak kezükben. Az ilyen felvonulások elég ritkák voltak az elmúlt egy évben, de az utóbbi időben szinte mindennapossá váltak az ország központi ellenőrzés alatt álló városaiban, párhuzamosan azzal, hogy a hadsereg több helyen is teret nyert a felkelőkkel szemben.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma a legfrissebb információk szerint már meghaladja a 140 ezret.