rss      tw      fb
Keres

Heller Ágnes









Argentína–Magyarország: ki nyer?


Érdekes kommentárt olvastam a Népszabadságban Aczél Endre tollából Tiszta Argentína! címmel. Aczél arról informál bennünket, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása nem eredeti orbáni ötlet, mivel Argentína elnöke már két évvel ezelőtt államosította Argentína magánnyugdíjalapjait, méghozzá a Fideszéhez egészen hasonló indoklással. „Pontosan két évvel ezelőtt az argentin kormány államosította az ország magánnyugdíjalapjait, amelyek akkor körülbelül 30 milliárd dollárnyi vagyon fölött rendelkeztek. A készpénz-kisajátító intézkedés a világra nehezedő hitelválság kellős közepén történt, azzal a demagóg érvvel, hogy miközben mások a bankok, a Kirchner-kormány bezzeg a ’nyugdíjasok és a dolgozók’ érdekeit védelmezi.”

Aczél hozzáteszi: „Ehhez csak annyit, hogy a nyugdíjrendszer ’magánpillérének’ mindig is megvolt a maga kockázata, függően a pénzvilág mindenkori állapotától… De akiket rossz időkben erőszakkal kivettek a magánalapokból, azoktól ugyanazzal a mozdulattal el is vették az esélyt arra, amiről a kapitalizmusnak ez a fejezete szól: hogy jó időkben a nyugdíjbefizetéseikből hozamokat érjenek el, s ezek áldásait öregkorukban élvezzék. Márpedig a világgazdaság előbb-utóbb talpra áll, s akkor az állam pajzsa mögé bújtak irigyen szemlélik majd a tőzsdén gazdagodó társaikat.”

Hiába, nincs új a populista nap alatt.

De az orbáni Magyarország mégsem Argentína.

A peronizmus nyílt populizmus, nem adja el magát polgári pártnak. Ma is a szakszervezetek képezik a tömegbázisát. Ugyanakkor a mai peronizmus, a fasizmussal szimpatizáló hagyományos peronizmussal szemben, ideológiailag közömbös. Nem érdekli, hogy kit tart értelmiségük jó írónak, s kit nem, hogy mi van a színházak műsorán, hogy miről beszélnek a filozófusok, hogy az emberek miben hisznek és miben nem. Nem indoktrinál. Szidja a liberális sajtót, mint a bokrot, mivel akadályozza az elnököt s a kormányt jótékony politikája megvalósításában, de nem uralkodik a médiumok felett.

Az orbáni Magyarország nem Argentína.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!