rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. október 29.

Bolgár György kérdései a 2010. október 29-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy az Alkotmánybíróság határozott hangú közleményben reagált a Fidesz lépéseire, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a testület határozata feltétel- és időkorlátozás nélkül mindenkire kötelező. Az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. Vajon ért-e a szóból a Fidesz, vagy csak akkor értene, ha a bíróság megfogadná két ismert publicista, Andrassew Iván és az Élet és Irodalom főszerkesztője, Kovács Zoltán javaslatát, hogy testületileg mondjon le?

Ezzel összefüggő témánk, hogy Lázár János fideszes frakcióvezető a jelek szerint hajlandó tárgyalni a végkielégítéseket sújtó büntetőadó korrigálásáról, esetleg oly módon, hogy mondjuk harminc éve munkaviszonyban lévő pedagógusokat vagy orvosokat ne érintsen, vagy ne a jelenlegi módon érintsen. Csendes visszavonulás, vagy taktikázás?

Aztán: Gyurcsány Ferenc nyílt levélben szólította fel Sólyom László volt köztársasági elnököt, hogy szólaljon meg az Alkotmánybíróságot ért támadás ügyében, vajon látja-e saját felelősségét abban, hogy pár hónapja olyan politikai erő jutott hatalomra, amely nem erősíteni, hanem ellenkezőleg, gyengíteni szeretné a parlamentáris demokráciát, a jogállamiságot? „Tapasztalva a nyelvi, politikai, közjogi agresszió soha korábban nem látott elharapódzását, nem érzi-e úgy, hogy az Ön által képviselt erkölcsiség bázisán figyelmeztetnie kellene a mai hatalmasokat a demokratikus normák betartására?” - kérdezi a volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc kérdésére egyelőre nem válaszolt Sólyom László.

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a Fideszben mintha nem mindig tudná a jobb kéz, mit csinál a bal? Az Index cikke szerint ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közvetlenül a magánnyugdíjpénztárak befizetésének elvonása előtt törvényjavaslatot nyújtott be a magánpénztári rendszerben részt vevők körének bővítéséről. Ő még nem tudta, mire készül a kormány? És végül mi a véleményük arról, hogy az Orbán-kormány a jelek szerint nagyon meg akarja szigorítani a felsőoktatási intézményekbe való bejutást, többek között két emeltszintű érettségivel és korlátozott számú jelentkezési lehetőségekkel? A cél a kevesebb diplomás, az olcsóbb felsőoktatás volna?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!