rss      tw      fb
Keres

Folytatódik a szíriai kormánycsapatok offenzívája Jabrúd ellen


MTI 2014. március 7., péntek 14:22

Legkevesebb tizenhét felkelő vesztette életét Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveres erőinek pénteki offenzívájában a Damaszkuszhoz közeli Jabrúd városa ellen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kormánycsapatok célja a libanoni határ menti Kalamún régió utolsó ellenzéki bástyájának elfoglalásért folyó hadműveletekkel az, hogy a Jabrúd menti hegyvidéket uralmuk alá vonják.

Az OSDH hat légitámadásról számolt be az al-Akaba nevű terület ellen. Az offenzívában jelentős szerepet játszó Hezbollah libanoni síita szervezet ellenzéki fegyveresek útját akarja elvágni Libanon felé, főleg a határ túloldalán lévő, szunniták lakta Arszál városába. A Hezbollah szerint a Libanonban ellene bevetett, pokolgéppel felszerelt autókat a felkelők Jabrúdban készítik elő.

Eközben heves harcok folynak Szíria középső részén, Hama tartományban található Morek város ellenőrzéséért is. A pénteki összecsapásokban eddig tizennégy kormánykatona és kilenc felkelő vesztette életét. A Hama az északnyugati Idlib városa közötti úton fekvő Morek felett a kormányhű csapatok egy hónapja vesztették el az ellenőrzést. A stratégiailag fontos város nélkülözhetetlen az onnan északra található katonai bázis, Vádi-ad-Daif ellátásához a fővárosból.