rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Moszkal: kitervelt belügyi akció volt az orvlövészek kijevi bevetése


MTI 2014. március 7., péntek 14:23

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előre kitervelt akciója volt, hogy februárban, a kijevi tüntetések csúcspontján mesterlövészek lőttek agyon tüntetőket és rendőröket egyaránt - állította Hennagyij Moszkal, a Haza (Batykivcsina) párt parlamenti képviselője, volt belügyminiszter-helyettes a Zerkalo Tyzsdnya című tekintélyes ukrán hetilap legfrissebb számában.

A pénteken közölt interjúban a képviselő cáfolta az SZBU és az urán belügyminisztérium azon közléseit, hogy „egy harmadik erő mesterlövészei", azaz külföldiek provokálták volna ki a több mint nyolcvan emberéletet követelő lövöldözést a kijevi Függetlenség téren.

Moszkal emlékeztetett rá, még január 27-én beszámolt arról, hogy Hullám és Bumeráng kódnévvel különleges műveleteket készítenek elő a „Majdan", a kormányellenes tüntetés erővel történő feloszlatására. Mint mondta, az erre vonatkozó értesüléseket „a belügyminisztérium magas rangú, hazafias érzelmű tisztjeitől” kapta.

Hangsúlyozta, hogy a műveleteket alaposan előkészízették. „Az SZBU tüntetőnek öltözött munkatársai, akikhez a tiltakozó megmozdulások valódi résztvevői is csatlakoztak, felgyújtották a Régiók Pártjának egyik irodáját, aminek következtében két ember életét vesztette (az iroda Hrihorij Szmityuh parlamenti képviselő tulajdonában volt, aki többször is bírálta a hatalom lépéseit, ezért nem sajnálták tönkretenni a tulajdonát).

Ugyanakkor a mesterlövészek utasítást kaptak, hogy ne csak tüntetőket, de rendőröket is lőjenek agyon. Mindez a konfliktus kiszélesítése érdekében történt, hogy indokot szolgáltassanak az Euromajdan erőszakos feloszlatására” - állította a képviselő.

A Julija Timosenko vezette, jelenleg hatalmon lévő párt képviselője szerint több mesterlövész csoport is részt vett az akcióban, a SZBU Alfa egységétől és a belügyi erők Szokil (Sólyom) különleges egységétől, a műveletek végrehajtására pedig a parancsot személyesen Viktor Janukovics,azóta leváltott és elmenekült ukrán elnök adta ki.

Moszkal meggyőződését fejezte ki, hogy Valentin Nalivajcsenko, az SZBU új vezetője és Arszen Avakov belügyminiszter a „harmadik erőhöz” tartozó mesterlövészekről szóló kijelentésekkel az SZBU-t és a belügyminisztériumot akarta tisztára mosni. Mint mondta, a rendvédelmi erők tevékenységéről általa közzétett dokumentumokban konkrét ukrán különleges egységek mesterlövész csoportja, elhelyezkedési pontok, felelősök nevei vannak feltüntetve, amelyek megegyeznek a lehallgatott rádiós üzenetekben szereplőkkel.

Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) elnöke, Valentyina Matvijenko pénteken bejelentette, hogy követelik a kijevi főtérnél a februári tüntetések csúcspontján történt gyilkosságok független nemzetközi kivizsgálását.

Hennagyij Moszkal pályafutását a belügyminisztériumban kezdte 1975-ben, ahol rendőr altábornagyi rangot ért el. 2000-2001-ben, valamint 2005 februárjától novemberéig belügyminiszter-helyettes volt, majd 2007 januárjától őszéig az SZBU vezetőjének (Nalivajcsenkónak) a helyettese az SZBU-nál. 2007 óta parlamenti képviselő.

http://zn.ua/UKRAINE/moskal-snaypery-sbu-i-mvd-na-maydane-rasstrelivali-ne-tolko-protestuyuschih-no-i-milicionerov-140600_.html

http://file.liga.net/person/254-gennadii-moskal.html