rss      tw      fb
Keres

Soha jobbkor…




…meg nem írhattam volna a Galamusnak Tolvajok című cikkemet. Mert noha van valamennyi előrelátás bennem, annyira az én fantáziám sem volt képes szökellni, hogy a Videoton stadionjában a Honvéd ellen focizó Puskás Akadémia illetékesei levetetik a vendégszurkolók molinóját, amelyen a tősgyökeres kispesti Puskás Ferenc neve szerepelt (Puskás, Kispest, Hungary). Mondván: a név immár az övék – legalábbis, amikor ők játszanak.


Nos, kis barátaim a név nem a tiétek, hiába loptátok Felcsútra a Puskás-hagyatékot. A név mindörökre Budapest XIX. kerületéé, az egyetlen helyé, ahol Öcsi otthon érezte magát. Ahol a régi barátokkal, játszótársakkal fröccsözgetett. Mint megírtam, fogalma sem lehetett róla – pláne, amikor elhatalmasodott rajta az Alzheimer-kór –, hogy Budapesttől nem is olyan messze van egy falu, ahol az ő nevét, hírnevét eltolvajló Orbán Viktor „akadémiája” az úr. Fogalma sem lehetett róla, hogy ez az úr az ő tollaival akar ékeskedni a házától vagy inkább tuszkulánumától pár méterre. Ez a tolvajlás/kisajátítás a hétvégi Puskás Akadémia–Honvéd meccsen jutott el a maga (logikus) csúcspontjáig, amikor: 1) hála istennek a vendégek ronggyá verték a szedett-vedett, csupa öreg importjátékost felvonultató házigazdákat; 2) elvették a kispestiektől Kispest ikonját, mondván, az immár az övék.


És bocsásson meg nekem az isten, de ki a franc adta nekik? Ja, hogy Bözsi néni. Óh, igen. Bözsi néni, az özvegy, akinek egy magát újságírónak álcázó cinikus, abszolúte Orbán-szolga karrierista, bizonyos Szöllősi György éveken át a lábtörlőjén ült, amíg csak Bözsi nem költöztette Felcsútra, ami élete társa után maradt. A honvédosoknak meg maradt a molinó, amelyet kiragadtak a kezükből. Most legföljebb azt tehetik, hogy kimennek a kispesti temetőbe, és tesznek egy-egy szál virágot Puskás Ferenc szüleinek a sírjára. Ugyanis a felcsúti, állítólag utánpótlásnevelő akadémia (ahonnan épkézláb játékos még nem jött ki) kényszerű névadójának az első útja, amikor negyedszázad után hazatért, eehhez a sírhoz vezetett. Kispestre. Ahelyett, hogy autóba ült volna és elkocsikázik Felcsútra. De lehet, valakik, valamikor kitalálják, hogy járt ott. Végtére is, ha jól emlékszem, egy majdnem vadonatúj eszmeszülemény szerint Szent István Orbán szülőfalujának, Alcsútdoboznak a határában ajánlotta országunkat Mária oltalmába. Ha ez igaz, akkor miért ne kérhette volna Mária oltalmát a magyar focira Puskás Ferenc Felcsúton?