rss      tw      fb
Keres

Választás 2014 - Még két hétig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe


MTI 2014. március 15., szombat 9:09

Még két hétig, március 29-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon. Eddig 16 298-an jelentkeztek, majdnem minden negyedik jelentkező Londonban szavazna.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai országgyűlési képviselő-választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban március 29-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala (www.valasztas.hu) szombat reggeli, 8.30-as adataiból kiderül: eddig 3016-an kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 1682-en szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik legnépszerűbb város Brüsszel: 1137-en már jelezték, hogy ott akarnak voksolni április 6-án, a negyedik legnépszerűbb Bern (830), az ötödik pedig Berlin (796).

Hatszáznál is többen kérték eddig, hogy Csíkszeredán (605), Hágában (613) szavazhassanak, és ötszáznál is többen, hogy Párizsban (599), New Yorkban (531), Dublinban (516) és Bécsben (514) szavazhassanak, háromszáznál többen, hogy Stockholmban (320).

Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett Brazíliaváros, Vilnius, Teherán (9-9), Santiago de Chile, Tirana, Almati, Csungking, Nairobi (8-8), Riga, Eszék (7-7), Tripoli, Jekatyerinburg, Bejrút (6-6) valamint Kassa és Tunisz (5-5) névjegyzékébe.

A www.valasztas.hu adataiból kiderül az is, hogy a legtöbben (725-en) a főváros 3-as számú egyéni választókerületéből (ennek központja a XII. kerület) kérték magukat külképviseleti névjegyzékbe vetetni, az V. kerületi székhelyű 1-es egyéni választókerületből (oevk) 711-en, a II. kerületi székhelyű 4-es oevk-ból 682-en, a VII. kerületi székhelyű 5-ös oevk-ból 589-en kérték felvételüket külképviseleti névjegyzékbe.

A március 29-ei határidő után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek oda, akkor a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak március 29-éig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, továbbá vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia a személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - ha nemzetiségiként regisztrált - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.