rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Lezsák: ez a nap sérthetetlen és sebezhetetlen


MTI 2014. március 15., szombat 11:36

Magam is történelmet tanító pedagógusként vallom, hogy ez a nap, március 15-e sérthetetlen és sebezhetetlen - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken.

Ahogy december 24-e Jézus születésnapja, a szenteste, a keresztény ember, a család sebezhetetlen ünnepe és reménysége, úgy Petőfiék forradalmi napja minden magyar sérthetetlen és sebezhetetlen ünnepnapja - hangsúlyozta a Templom téren tartott megemlékezésen elmondott beszédében Lezsák Sándor.

Az alelnök szerint, 1848. március 15. eseménysora úgy elevenedik meg és „kerül a tudatunkba", mint ahogy a betlehemes játékban megelevenednek az események.

Ez a nap, március 15-e Petőfiék napja békében és háborúban, tiltásban és fenyegetettségben és válságban mindenkor, és ma is képes felizzítani a hazaszeretet szent ügyét - fogalmazott.

Az egykor Lakiteleken tanító politikus szólt arról, hogy ez a nap nem csak a magyar nemzet „legszebb arcát mutatja” meg minden esztendőben, de látleletet ad történelmi hazánk, a Kárpát-medence „jelen való” állapotáról is.

A nap újra és újra megfogalmazza az egyszerű nyelvtani tételt: a szabadságnak nincsen többes száma, nincsen kisebb szabadság és nincsen nagyobb szabadság. Az Európai Unióban sincs - tette hozzá.

Lezsák Sándor az anyanyelv használatát olyan alapvető emberi jognak nevezte, mint a „szabad lélegzetvétel”.

Szavai szerint, „ahol sírjaink domborulnak", ott kell megteremteni a boldogulást, az „építkező élet” lehetőségeit. Itthon legyünk otthon, ez jogos igénye az Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Délvidéken, a Várvidéken élő, nem kisebbségnek, hanem az őshonos magyarok számára - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, nem szabad feledni, hogy „miképpen oldotta békévé az emlékezet a megbocsájthatatlan bűnöket, s hogyan lett a gyűlölt Ferenc Józsefből Ferenc Jóska”.

Azt mondta, hogy kétharmados többséggel sikerült új alkotmányt, „alaptörvényt adni a történelmi hazának”. Hozzátette, hogy „ez nemcsak Magyarország alaptörvénye, ez alaptörvénye minden magyarnak”.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország képes lesz a „közösségi álmokat és az egyéni tisztességes álmokat” megvalósítani.

Az ünnepség keretében négyen tettek állampolgári esküt Felföldi Zoltán polgármester előtt, aki hangsúlyozta: az építés időszakában van az ország, kérte, hogy ehhez a munkához járuljanak hozzá az új állampolgárok. A templomkertben több mint négyszázan vettek részt az ünnepségen.