rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Navracsics: elsősorban magyarok vagyunk


MTI 2014. március 15., szombat 12:52

Elsősorban magyarok vagyunk, ebben kell egyetértenünk - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprémben az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóján megrendezett ünnepségen szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Dózsa téren, több száz ünneplő előtt kifejtette: az egyetértés azt jelenti, hogy az alapvető dolgokban, a nemzet ügyeiben és azok megoldásában egyetértünk.

Az egyetértés azt a tudatot jelenti, hogy mindenekelőtt magyarok vagyunk, s csak azután baloldaliak vagy jobboldaliak, katolikusok vagy protestánsok, hívők vagy nem hívők, férfiak vagy nők - jelentette ki.

Navracsics Tibor hozzátette, március 15-e öröksége rendkívül súlyos örökség. Hiszen megteremtettük-e a békét a társadalmi igazságosság, a méltányosság erővonalai mentén? Fenn tudjuk-e tartani a szabadságot saját akaratunkból, önkéntes együttműködésünkből, nem rohanva másokhoz, külföldre segítségért, protekcióért? - tette fel a kérdést a miniszter.

Hozzáfűzte: egyet tudunk-e érteni abban, félretéve minden világnézeti és ideológiai különbözést, hogy a legfontosabb dolog, hogy magyarok vagyunk és elsősorban az ebből álló feladatokat kell közösen megoldanunk?

Navracsics Tibor azt mondta, a szabadság több, mint elnyomásmentesség. A szabadság erő: annak az ereje, hogy meg tudjuk szervezni a saját közösségi békénket, nem szorulunk mások gyámkodására, a magunk urai tudunk lenni, betartjuk a saját szabályainkat, és fenn tudjuk tartani ezt a szabályrendszert, mert megvan hozzá a erkölcsi erőnk, az intellektuális erőnk és az akarat az egyetértésre - hangsúlyozta.

Úgy vélte, március 15-e a magyar fiatalság ünnepe is, valamint a polgári Magyarország megszületéséé, mivel az áprilisi törvények az országot a polgári nemzetek sorába emelték.

A miniszter beszélt arról, hogy míg más nemzetek a forradalmaik alatt jelszavaikban az ellenség vérét kívánták, harcot, háborút hirdettek, addig a magyar szabadságharcosok a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” jelmondatot követték.

Van a magyar forradalomban valami tragikum és egy végsőkig kifeszített jóra vágyás - fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: mi nem indultunk hódító háborúba, minket rákényszerítettek a harcra; rákényszerítettek, hogy a békét, egyetértést, szabadságot megvédjük.

Beszédét azzal zárta: Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

A Dózsa téren általános iskolások adtak irodalmi műsort, felidézve a forradalom fontos mozzanatait, mondatait, s a Gabona zenekar, valamint a MH Légierő zenekara lépett fel. Az ünnepség koszorúzással zárult.