rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Németh Zsolt Magyarország támogatásáról biztosította az autonómiáért küzdő székelyeket


MTI 2014. március 15., szombat 15:59

Magyarország támogatásáról biztosította Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az autonómiáért küzdő székelyeket szombaton a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepségen elmondott beszédében.

A politikus az 1848-as forradalom ma is időszerű programpontjait taglalva felidézte: a forradalom megvalósította a magyarság nemzeti önrendelkezését a birodalmon belül, megvalósította a magyar autonómiát.

„Az autonómia az nem elszakadás. Elmondjuk huszadszor is, századszor is, az autonómia nem elszakadás. (...) Szeretnék határozott és világos lenni: számíthattok ebben a küzdelemben Magyarország támogatására” - hangoztatta a külügyi államtitkár a Sepsiszentgyörgy főterén ünneplő, magyar és székely zászlókat lobogtató tömeghez intézve szavait.

Rámutatott: 104 év után először az erdélyiek újból képviselőket küldhetnek a magyar parlamentbe, részt vehetnek a nemzet sorsáról való döntésben.

„A szabadság jogot jelent: ahol van szabadság, ott van jog, és ahol van jog, ott van szabadság. A szabadság jelentette 1848-ban az általános választójogot és ennek alapján létrejött 1848-ban a népképviseleti országgyűlés. Létre fog jönni egy összmagyar népképviseleti országgyűlés az április hatodikai választásokon, ez a kérdés nem vesztett aktualitásából” - jelentette ki Németh Zsolt.

A székelyek legendás ágyúöntő tüzértisztje, a kétszáz éve született, a szabadságharcban hősi halált halt Gábor Áron tiszteletére idén emlékévet szerveznek Háromszéken. Ennek nyitányaként szombaton Németh Zsolt külügyi államtitkár felavatta a Kovászna megyei tanács által állíttatott, óriás méretű Gábor Áron képregénykörképet, amelyet Damokos Csaba képzőművész alkotott.

A szervezők becslése szerint idén csaknem húszezer ember gyűlt össze szombaton Sepsiszentgyörgy főterén a magyar nemzeti ünnepen.