rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Magyar-lengyel megemlékezés a Bem-szobornál


MTI 2014. március 15., szombat 18:15

Koszorúzást tartottak Bem József szobránál a március 15-i nemzeti ünnepen, szombat délután Budapesten. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a vele szövetséges Gazeta Polska Klubok szervezte ünnepségén több mint kétszázan, többségében lengyelek vettek részt.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke a megjelenteket köszöntve azt mondta: az eső és a vihar ellenére fejet hajtanak Bem József, Dembinszky Henrik és a 2600 vörössipkás lengyel légiós előtt.

A szobornál koszorút helyezett el Tarlós István főpolgármester, a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska 350 klub vezetője, Sutarski Konrád, a Lengyel Kulturális Intézet igazgatója, valamint Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője.

A koszorúzást követően a megemlékezők elénekelték a lengyel és a magyar, végül pedig a székely himnuszt.

A viharos, esős idő miatt az előre tervezett ünnepi beszédek nem hangzottak el.

A főváros honlapján később közzétették Tarlós István tervezett beszédét. A főpolgármester szerint a magyar fővárosban élők számára az 1848-as forradalom örökérvényű üzenete az, ami a valódi szabadságot a demokráciával és a társadalmi változással köti össze. A lengyelek és a magyarok ezért harcoltak közösen évszázadokon át. Ez fonta történelmivé a két nép barátságát, és ennek a közös harcnak volt kiemelkedő személyisége Bem József tábornok.

Az igazi március üzenete "azt erősíti bennünk, hogy igen, vállalnunk kell": múlttal és jövendővel egyaránt szembe nézve, cselekedni a nemzetért - olvasható a honlapon. Az április 6-i választásra utalva jelezte, három hét múlva arról kell dönteni, hogy "a józanul gondolkodó, szuverén, önálló országként a nemzetek közösségébe tartozó Magyarország mellett döntünk, vagy visszaengedjük azokat a kaméleonokat, akik már többször is, és majdnem mindent elrontottak".