rss      tw      fb
Keres

Lengyel Orbán- és Kaczynski-hívők ismét Budapesten
Az ókonzervatív-szélsőjobbos Gazeta Polska klubosok ismét Budapestre jöttek „Isten, haza, család”-ot hirdetni és Orbán éltetni. A Bem szobornál velük és vendéglátóikkal, a fideszcivilekkel, illetve a szövetséges szélsőjobboldali Magyar Hírlap főszerkesztőjével együtt koszorúzott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester.Isten-haza-család – MTI/Marjai JánosA múzeum körúton – MTI/Marjai JánosA szivárványszínű üszkösödés – MTI/Beliczay LászlóCsizmadia László CÖF-alapító, a CÖKA-CET elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Gazeta Polska Klubok szervezetének megemlékezésén a budapesti Bem-szobornál – MTI/Szigetváry ZsoltA hordozható oltárral – MTI/Szigetváry ZsoltThomas Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője beszédet mond a CÖF és a Gazeta Polska Klubok szervezetének megemlékezésén a Bem-szobornál – MTI/Szigetváry ZsoltRokonszenves magyar arcok a CÖF és a Gazeta Polska Klubok megemlékezésén Bem-szobornál (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Csizmadia László CÖF-alapító, CÖKA-CET elnök és Tarlós István főpolgármester) – MTI/Szigetváry ZsoltStefka István, Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska 350 klubjának vezetője, Csizmadia László, Tomasz Sakiewicz és Oláh János, a Magyar Írószövetség képviselője, a FOKUSZ Egyesület elnöke a CÖF és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) sajtótájékoztatóján a budapesti Gellért Szálló Forrás termében – MTI/Kallos Bea


CÖF: csaknem ezer lengyel volt a múzeumkerti megemlékezésen


A civil kurázsi erősítését, a lengyel-magyar barátság ápolását, valamint a társadalmi megbékélést hangsúlyozták a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szombati sajtótájékoztatójának résztvevői, lengyel és magyar civilszervezeti vezetők és újságírók.


Csizmadia László, a CÖF alapítója és a CÖKA elnöke
Szervezete, és a lengyel Gazeta Polska 350 klubja a 2012 óta élő együttműködés jegyében részt vesznek egymás nemzeti ünnepein. Ennek jegyében szervezetten mintegy négyszáz ember érkezett idén Magyarországra, de úgy vélte, az egyénileg utazókkal együtt csaknem ezer lengyel volt jelen a múzeumkerti állami megemlékezésen. A civil szervezetek együttműködése a család, a hűség, a szeretet és a hit alapelveire épül, és kiterjed a kulturális kapcsolatok ápolására is. Az együttműködés kiterjed a Magyar Hírlap szerkesztősége, valamint a lengyel Gazeta Polska kapcsolatára is, amelynek olvasói tavaly Orbán Viktor miniszterelnököt az év emberének választották. A két szervezet együttesen egy civil etikai kódexet is alkotott, emellett minden európai nemzetnek ajánlást tesznek egy társadalmi szerződés megalkotására. Ebben a többi közt azt javasolják, hogy a kormányok akadályozzák meg a globális piacot az államok elfoglalásában, fűzzék szorosabbra az európai népek összetartozását, emellett a többi közt a gyűlölet és az uszítás elleni fellépésre szólítanak fel.


Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője
Lengyelországban sem nézi jó szemmel a baloldal az ottani antikommunista újságírók fellépését. Az 1848-as forradalom is jó példája a két nép közötti szoros kapcsolatnak, de a közelmúltban szolidaritást vállaltak az ukrán kormányváltást sürgető erőkkel is.


Ryszard Kapuściński, a Gazeta Polska 350 klubjának vezetője
Örömteli, hogy Budapesten, a Bem szobornál ünnepelhetnek együtt a magyarokkal. A civil társadalom fontosságáról idézte Széchenyi Istvánt: „semmit rólunk, nélkülünk”. Ők, „a brüsszeli autokraták ellenére”, igyekeznek kiterjeszteni az együttműködésüket más nemzetekre is.


Oláh János, a Magyar Írószövetség képviselője, a Fókusz Egyesület elnöke
Az írószövetségben vasárnap egy konferenciával egybekötött irodalmi délutánt tartanak lengyel és magyar írók, költők részvételével.


Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője
Újságja és a lengyel lap együttműködése nemcsak hírcseréből vagy az események átadásából áll, hanem „a magyar és a lengyel történelem jelentős eseményeinek összefoglalásából is”. Az elmúlt évtizedekben, különösen a kommunista és a baloldali időszakban próbálták negligálni az 1100 éves lengyel-magyar barátságot, de közös királyaink, közös harcaink vezettek oda, hogy a barátságot ápolni kell. Ezt jelzi a Múzeumkertbe érkező lengyelek egyik transzparense, amelyen az szerepelt: „Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől”.