rss      tw      fb
Keres

Szigetvári Viktor és az Orbán rezsim
Szigetvári Viktor bokros teendői között még arra is talál időt, hogy – olykor naponta többször –elmondja véleményét a Twitteren mindenről, ami éppen az eszébe jut. Néha még a kampányról is. Például március 10-én megjegyzi, hogy „sem 2010-ben, sem 2006-ban nem volt ilyen erejű, ilyen direkten politikai üzenetet hordozó kormányzati kampány.” Kérdem én, milyen lehet egy olyan választási kampány, amelyik nem hordoz politikai üzenetet. Azon is töröm a fejem, hogy ez most jó vagy rossz az ellenzéknek. És közben azon gondolkodom, hogy vajon milyen politikai üzenetet hordoz az a kampány, aminek Szigetvári Viktor az egyik vezetője. Meg kell adni, az üzenetek meglehetősen zavarosak, különösen azok, amelyek az Együtt2014-től jönnek.


Szigetvári gyakran ír olvasmányairól is és inspirálta őt egy 444-en megjelent cikk is. Hirtelen eszébe jutott március 12-én, hogy „jogilag és tartalmilag Kim Lane Scheppele-nél pontosabb és mégis visszafogott értékelés” az ott megjelent írás. Mondja ezt az ellenzék egyik vezető embere arról az amerikai jogtudósról, aki az utóbbi négy évben mindent megtett, hogy a világ megismerje az Orbán-rendszer velejéig antidemokratikus természetét. Scheppele professzor öt részben megjelent átfogó tanulmánya a választási törvényről és mindazokról a rendeletekről, amelyek azóta megjelentek, világossá tették az egész világ előtt, hogy mi folyik ma Magyarországon. Nem csoda tehát, hogy azonnal beindult az orbáni kormánygépezet, hogy cáfolja Scheppele állításait. Kumin Ferenc, Fricz Tamás, Stefka István próbálták lejáratni. Ezekkel állt most csatasorba Szigetvári Viktor, az ellenzék egyik embere.


Nem csoda, hogy felháborodtam, és arra a konklúzióra jutottam, hogy Szigetvári politikai analfabéta. Ilyet értelmesebb politikus nem csinál. Jól nézne ki, ha Orbán Viktor egyik fontos embere pártjában nekiállna kritizálni a jobboldallal szimpatizáló politológusok egyikét. Vagy ha egy demokrata politikus az Egyesült Államokban hirtelen dicshimnuszokat zengene a Tea Partyról. Orbán Viktor úgy kivágná az illetőt a pártból, míg Amerikában azt gondolnák az illetőről, hogy futóbolond, és gondolom, idővel ő is a Tea Partyban találná magát.


Azért határoztam úgy, hogy válaszolok erre a badarságra, mert ha Szigetvári nyilvánosságra hozza véleményét, akkor én is elmondom a véleményemet Szigetvári Viktorról - ugyancsak nyilvánosan. Én ugyanis, nem úgy, mint ő, független megfigyelője vagyok a magyar politikának. Nekem szabad. Neki mint politikusnak nem. De Szigetvári nem érti, hogy miért nem lehet neki „eltérő véleménye” egy nyilvános fórumon. Amikor kifogyott az érvekből, akkor meg egyenesen letagadta eredeti mondanivalóját, ugyanis ezt írta: „a posztomban csak azt mondtam, hogy a 444 cikke visszafogottabban írta le a problémákat.” Hirtelen elfeledkezett jogi aggályairól.


Mondjuk ki nyíltan. Szigetvári Viktornak, akinek nincs jogi végzettsége, nem azért tetszik a két fiatal újságíró cikke a választásokról, mert „jogilag pontosabb” hiszen azt ő nem tudja eldönteni, hanem azért, mert az az írás „visszafogottabb” volt. Szigetvári szerint tehát Scheppele túlságosan szigorú mércével mér. A két újságíró mérsékeltebb. Magyarra fordítva: nem is olyan antidemokratikus ez a rendszer, ahogy azt Scheppele állítja. Hadd kedveskedjünk egy kicsit Orbánnak. Legyen egy kis szerecsenmosdatás. Erről van itt szó! És ezért mennek a dolgok az ellenzék oldalán olyan rosszul, ahogyan mennek.


Magyar Bálint írta a Magyar polipban, hogy ha nem tudjuk megnevezni, ami ellen harcolunk, akkor nem lehetünk sikeresek. Tudnunk kell, hogy mivel és kivel állunk szemben. Szigetvári vagy nem tudja, vagy nem akarja tudni, és sajnos elképzelései a jelenlegi magyar politikáról áthatják az egész Együtt2014 hozzáállását. Erről a politikáról a következő magyar szavak jutottak eszembe: íztelen, színtelen – azaz se íze se bűze –, tutyimutyi, teddide-teddoda. Ha Szigetváriék nem hajlandók elismerni, hogy Magyarország ma már nem demokrácia, akkor vehetik a kalapjukat, és elbúcsúzhatnak a politikától. Az egész kampány és az elvesztegetett idő is arról beszél, hogy ezek valamit nagyon elrontottak. És most mindezt Szigetvári a Twitteren teljesen világossá tette számomra.