rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: készülőben a semmisségi törvény

MTI 2010. november 6., szombat 3:28

Várhatóan két héten belül a parlament elé kerül a semmisségi törvényjavaslat - nyilatkozta Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzet szombati számában.

A semmisségi törvénytervezetet elkészítéséről szóló javaslatot csütörtökön fogadta el a Balsai-vezette szakértői csoport. A semmisségi törvényt Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának egykori tanácselnöke kezdeményezte - jegyzi meg a lap.

Ha az Országgyűlés elfogadná a törvényjavaslatot, akkor az elsőfokú bíróságoknak hivatalból vagy kérelemre, peren kívüli eljárásban kellene vizsgálniuk a lezárt és a még függőben lévő 2006-os büntetőügyeket. Ha az derülne ki, hogy a döntést kizárólag rendőri jelentések és vallomások alapján hozták meg, az ítéletet semmissé lehetne nyilvánítani. Az elítélt nevét pedig törölnék a bűnügyi nyilvántartásból.

Nem terjedne ki a semmisség azokra, akiknek az erőszakos magatartását egyéb bizonyítékok aggálytalanul igazolták - olvasható a lapban.

Balsai István a Magyar Nemzetben azt nyilatkozta: "a szakértők hozzáláttak a törvénytervezet kimunkálásához, ő pedig felméri, hogy az országgyűlési képviselők közül kik támogatják a tervezetet".

A cikk említést tesz arról, hogy a tényfeltáró elemzések adatai szerint a büntetőítéletek egy része olyan rendőri jelentéseken alapul, amelyek tartalmilag hamis közokiratnak minősíthetők. A rendőri dokumentumok 2006. szeptember 18. és október 24. között sok esetben úgy készültek, hogy aláíróik nem vettek részt az utcai járókelők és tüntetők elfogásában, hanem csak az elszállításukat, előállításukat végezték. Így nem tudhattak arról, hogy kollégáik miért éppen azokat az embereket választották ki az utcán jelen lévők közül.