rss      tw      fb
Keres

LMP: suttyomban veszi vissza az adócsökkentést a Fidesz

MTI 2010. november 6., szombat 16:25

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a Fidesz "suttyomban veszi vissza" az adócsökkentést a nyugdíjjárulék 0,5 százalékpontos emelésével - közölte Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szombaton az MTI-vel. A politikus szerint a javaslat egyértelművé teszi, hogy az alacsony és közepes keresetűek a Fidesz-féle "adócsökkentés" veszteseivé válnak.

Scheiring Gábor közleményében azt írta: az LMP megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP minden előzetes bejelentés nélkül, egy, az adótörvényekhez az utolsó pillanatban beadott módosító javaslat formájában kívánja emelni 0,5 százalékponttal 10 százalékosra a nyugdíjjárulék mértékét.

"Az így suttyomban mintegy 40 milliárd forinttal megnövelt adó- és járulékterhelés elveszi a tervezett személyi jövedelemadó-csökkentés egy jelentős részét az adófizetőktől, és egyértelművé teszi, hogy a Fidesz-KDNP nem teljesíti egyik fontos ígéretét" - szögezte le.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá: Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy az adóváltozásokkal senki nem jár rosszabbul, mint korábban.

"Ezzel szemben önmagáért beszél az, ahogy a kormánypártok a parlamenti vitát követően megpróbálták elrejteni egy 39 oldalas dokumentum mélyén járulékemelési javaslatukat. A beadvány egyértelművé teszi, hogy az alacsony és közepes keresetűek a Fidesz-féle +adócsökkentés+ veszteseivé válnak" - tette hozzá.

Scheiring Gábor szerint a Fidesz megsérti a magyar állampolgárokat, "amikor azt feltételezi róluk, hogy nem látnak át a szitán: amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másik kezével többszörösen is visszaveszi".

Az LMP számára elfogadhatatlan a Fidesz-KDNP járulékemelési javaslata. A párt azt javasolja, hogy a terhek növelése helyett térjenek vissza a korábbi szolidáris adórendszerhez. A munkahelyteremtés érdekében pedig álláspontjuk szerint ötszázalékos járulékcsökkentésre van szükség - áll a párt közleményében.