rss      tw      fb
Keres

Tamás Gáspár Miklós közleménye: Orbán Viktor azonnal segítsen a kiskunfélegyházi munkásokon!

OS 2010. november 7., vasárnap 12:41

A Zöld Baloldal elnöke, Tamás Gáspár Miklós sürgeti, hogy a korábban sztrájkoló, de a bérüket máig nem megkapó kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck gyár munkásait azonnal segítse meg a kormányzat. A szociális katasztrófa szélére került dolgozók és családjaik immár hét hónapja nem kapták meg bérüket. A több hónapnyi ingyenmunkát azért is végezték el önként, mert a kormányzat illetékesei több alkalommal tettek ígéretet arra, hogy megsegítik a nehézségekkel küzdő vállalatot.

A csőd mégis megtörtént. A történelmi jelentőségű sztrájkot szervező munkások többsége kisemmizve áll. Számukra nyilvánvaló, hogy egy évek óta zajló pénzügyi ügyeskedés áldozatai lettek, esélyük sincs arra, hogy pénzükhöz jussanak. Az állami bérgarancia alapból követeléseiknek csak töredékét kaphatják meg.

Nyilvánvaló, hogy a tulajdonos nem tudja és nem akarja kifizetni az elmaradt béreket és végkielégítéseket. A korábbi és a mostani kormányzat közös felelőssége is egyértelmű, mert a 2010. áprilisában megígért állami hitelfelvételi garancia megnyugtatta a dolgozókat és emiatt vállalták a további ingyenmunkát. Az Orbán kormány ezt a vállalást vonta vissza. A két kormányzat és a TE Ganz-Röck játszmájának vesztesei a dolgozók.

A Zöld Baloldal nem támogatja a Ganz-Röck feltámasztását, sőt sürgetjük, hogy a gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt indult nyomozás hozzon végre valódi eredményt. Mi a gyárat és a munkásokat védjük! Ez egy stratégiai fontosságú, több száz embert foglalkoztató nemzetgazdasági egység. Felszámolásának megakadályozása kiemelt nemzeti ügy, a nemzeti ügyek kormánya viszonyuljon is így ehhez a problémakörhöz.

A Zöld Baloldal a dolgozókkal együtt követeli a bérek és járulékok kifizetését hét hónapra visszamenőleg, rendezzék a táppénzeket, tegyék lehetővé azt, hogy az érintettek előnyugdíjba mehessenek, az dolgozók jogellenesen visszatartott papírjait adják ki, térítsék meg a dolgozók elmúlt hónapokban keletkezett kárát. A hitelek, árverezések, kilakoltatások költségeit.

Minden vitás problémát rendezni kell, de a legfontosabb feladat, hogy a lehető legrövidebb időn belül induljon újra a gyár. Ami a kormányzatnak evidens volt a jövedelmező timföldgyár esetében, az legyen evidens a kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck esetében is.

Tamás Gáspár Miklós
elnök, Zöld Baloldal