rss      tw      fb
Keres

Nairobi hétköznapok
Írtam kenyai barátnőmnek, hogy nemrég olvastam a Le Monde-ban, milyen dühbe jöttek a képviselőnők, amikor a kenyai parlament megszavazta, hogy legalizálja a poligámiát, méghozzá úgy, hogy a férjnek nem is kell felesége beleegyezését kérnie, ha még egy (kettő, három...) asszonyt akar venni a házhoz. Ezzel csak egy meglévő és széles körben elterjedt szokást legalizálnak, írta a cikk. Az eredeti törvénytervezet szerint szükség lett volna az első feleség hozzájárulására, de aztán a férfiak, politikai különbségeiken ezúttal könnyedén túllépve, minden pártból egyhangúan összefogtak, hogy ezt a passzust kiebrudalják a törvényből.


Barátnőm azt írta, hogy ők ott Nairobiban csak több nappal később hallották a hírt.


„Sokan támadják a törvényt, először is, mert Kenya keresztény ország, s a kereszténységbe nem fér bele a többnejűség. A muszlim lakosság pedig úgyis az iszlám törvénykezést követi, az alkotmányban benne van, hogy elfogadott a sharia, amely engedi a több feleséget az ehhez tartozó törvények betartásával. Különben, aki nősülni akar, az nem fog erről holmi parlamenti döntések szerint beszámolni a feleségének.


Valójában ez a törvény, hogy az első feleség beleegyezése nélkül lehet újra nősülni, az afrikai férfi önbecsülését célozza meg, visszatérés az afrikai gyökerekhez, a férfi szabadságához, kiváltságához. Ugyanakkor a nők kivívott jogainak és tiszteletének a csorbítása. Ez a törvény egyáltalán nem váltott ki tetszést a városi lakosság körében. Kenya modernizálódott, nyugatiasodott, de a különböző népcsoportoknak eltérők a szokásai, a nomádoknál például a feleség alig várja a társfeleségeket, mert számára dicsőség, presztízs, ha az urának több asszonya van.


Férfi-nő témában ezt megelőzően a legutóbbi hírem az volt, hogy most már lehet ingatlantulajdon a nő nevén is, ami fejlődés, mert eddig minden ingatlantulajdon automatikusan a férfi nevén volt.


A poligámia-törvénnyel, azt hiszem, csak el akarják terelni a figyelmet, mert nagyon rossz lett egy éve itt Kenyában, gyakorlatilag semmi nem történik, ami meg igen, az nem jó. Múlt héten például felégették a használtruha piacot, az utakon naponta átlag húszan halnak meg, tanulókat gázolt teherautó, a tömegközlekedés is válságos, a kormány minden előzetes bejelentés nélkül háromszorosára emelte az autók parkolási díját. A sztrájkoló sofőröktől elvették az engedélyüket, leszerelték a rendszámtáblát, a nővérek és az orvosok is sztrájkoltak, a zömüket elbocsátották, előttük a tanárok vonultak az utcán, legutóbb meg az egyetemi oktatók, a sztrájkjukat illegálisként betiltották. És mindezen hírekről (és még nagyon sokról) annak ellenére hallunk, hogy a médiát cenzúrázzák...


Két napja déli egykor rémes lövöldözés volt a belvárosban, persze épp ott járt a férjem, a nagymecsethez közeli bankba akartak betörni négyen, két rablót lelőttek, de egy muszlim asszonyt rántottak maguk elé pajzsként, akinek szét is vitte a golyó a fejét, a férjének csak a lábát – akkor érkeztek a szomáli határtól gyógykezelésre Nairobiba. Így aztán az összegyűlt muszlimok mehettek temetni, a férj a kórházban, egy kikuju lányt a hasán ért a golyó, de nem halt meg, az uram éppen négy társával volt, rokonokkal, az egyikük erre lépett, a férjem meg amarra, a rokonnak a golyó szétvitte a nagylábujját. Ha az uram lép emerre, akkor a golyó nekiment volna, de így nem.


Vasárnap reggel Mombasában három fegyveres berontott az Öröm Jézusban nevű templomba, hat embert megöltek, és minimum tizenötöt megsebesítettek, majd a támadók megbújtak a környék nyomornegyedében. A lövöldözés legkisebb áldozata egy másfél éves gyerek, akinek lelőtték az anyját, a gyerek fejében golyó van, de él. Három fegyveres volt az elkövető, de 100 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük 59-et bent is tartottak.


Az elmúlt hónapokban nincs hét fegyveres támadás nélkül Mombasában, miután katonák több muszlim férfit lelőttek minden magyarázat és bizonyíték nélkül, terroristáknak tekintve őket. Válaszképpen a muszlimok több templomot felégettek, keresztényeket is megöltek. A katonák autóba rejtett bombát találtak, és több tíz kiló robbanóanyagot. A kormány mindezt ráfogja az Al-Shabaabra, de valójában nem érzékelhető titkos terrortámadás, inkább csak káosz van.


Az iskolai busz sofőrjének a gyerekét is lelőtték, részleteket nem tudok. Egyre több iskolában erőszakolnak meg lányokat, és a tanulók teljesítménye is egyre alacsonyabb mindenütt. Aztán tegnap a mi híres iskolánkban, képzeld, azt a tanítót, aki kínozta a kislányunkat, kirúgattuk. De egy másik, aki közölte vele, hogy a pokolra fog jutni, és a sátán fogja kínozni és kiröhögni, még őrzi az állását, ám tegnap egy középső csoportos kislány belehányt az ételes dobozába, és a tanító néni úgy begerjedt, hogy fogta a pálcát, rávágott a kislány szájára, az alsó 4 foga kilazult, a szája felhasadt, a ruhájára ömlött a vér, az anyja jött érte, meg a nagyobbik fiáért, látta, mi van, a lány beszélni sem tudott, orvoshoz kellett vinni, az anya kivette mindkét gyereket az iskolából.


Vízszolgáltatás már megint nincs, azt mondják a hírek, hogy a Nairobi Water kibővíti a szennyvízelvezetést. Hát nem komikus? Nem a vízellátást fogják javítani. És mégis, mi kerül abba a szennyvízcsatornába, ha nincs vizünk mosáshoz, mosdáshoz, főzéshez?”


A következő hír, hogy az elmúlt három hónapban megnövekedett az orvvadászat, január óta több elefántot és orrszarvút öltek meg, mint korábban egy egész évben. A jelenséget nemzeti tragédiának nevezték, évente mintegy három tucat orrszarvút és 3-400 elefántot mészárolnak le, és évről évre növekszik ez a szám, titkos szervezet működésére gyanakodnak. Mindez annak ellenére, hogy megszigorították az ellenőrzést, a természeti parkok hemzsegnek a vadőröktől, folyamatosan figyelik repülőről a terepet. A Vadvilág Szolgálat férfi őre a kamerák előtt zokogásba tört ki a szétmarcangolt elefántfej láttán. Több orvvadászt is lelőttek.


Közben Dél-Szudánból tízezrek menekültek Kenyába; elektromos zárlat miatt leégett egy nagy bank; többmilliárdos épülettömböt, lakónegyedet bontanak le, mert a földet visszaveszi az állam.


Nairobit Afrika legdrágább városának mondják. Állítólag júniusra élelemválságra lehet számítani.


Még annyi az infó, hogy nincs nap lincselés nélkül, amikor a lakosság veszi a kezébe az eseményeket és az autólopót, tolvajt a rendőrök megérkezése előtt jól összeverik.”


Nincs tanulság. Nem vonok le semmit a hírekből. Barátnőm azt is írta, most hallja csak, tőlem, hogy választások lesznek Magyarországon. „Majd megnézem a neten a híreket.”


Ne nézd. Nem érdemes. Jó helyen vagy te ott Afrikában. Időnként én is visszavágyom oda.