rss      tw      fb
Keres

Türelmi idő? Mire?

Majdnem mindenki biztosra veszi, hogy a Fidesz fogja megnyerni a jövő évi választásokat. Politológusok majdnem kivétel nélkül mérget vesznek rá, hogy Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke, mégpedig nem négy évre, hanem legkevesebb nyolcra, de lehet abból még tizenkettő is. Utána pedig majd átsétál a Sándor-palotába.

Nem szeretek jóslásokba bocsátkozni, mivel nagyon jól tudom, hogy a politikában furcsa dolgok tudnak történni igen rövid idő alatt. Ki gondolta volna 2002 február-márciusában, hogy Orbán Viktor el fogja veszíteni a választásokat. Senki. Legkevésbé ő maga.

Ami a türelmi időt illeti, még azt sem tudom eldönteni, hogy a fogalom maga mit is jelent. Ha jól emlékszem Antall József kért türelmi időt, amit nem kapott meg a kritikusaitól. Panaszkodott is miatta. A türelmi idő akkoriban azt jelentette, hogy 100 napig nem kritizál a média, és hagyja a kormányt dolgozni. Száz nap alatt pedig csodákat művel majd a kormány, és kritikusainak nyitva marad a szájuk a csodálkozástól. Akkor már nem is lesz ok kritikára.

Lehet, hogy ez mind csak az én rosszindulatú sarkos megfogalmazásom, de én akkoriban valahogy így értelmeztem a türelmi időt. Most úgy veszem ki, másról beszélünk. Most azt értjük alatta, hogy ne aggódjunk, ne izguljunk, ne fessük az ördögöt a falra. Várjuk meg, hogy mi is fog történni. Lehet, hogy mindazok akik félnek egy antidemokratikus fordulattól, teljesen félreértik a helyzetet. Orbán a retorikájával mindössze meg akarja nyerni a választásokat, és utána egészen más politikát fog folytatni. Hiszen, mondják némelyek, nem is tehet mást. Sem az Európai Unió, sem pedig az International Monatery Fund nem fogja megengedni, hogy antidemokratikus módon kormányozzon, illetve hogy beváltsa felelőtlen gazdasági ígérgetéseit.

Próbálok visszaemlékezni az 1998-as választások körülményeire. A választások előtt Orbánék, éppen úgy mint négy évvel ezelőtt vagy most, fűt-fát ígértek. Meg is ijedt a pénzvilág. Ha nem emlékeznének egyesek, a BUX 8,7 százalékot esett egy nap alatt, rögtön azután, hogy világossá vált, Orbánék a kisgazdákkal lepaktálva fognak kormányt alakítani. Erre Orbán beijedt, és most már a befektetőket próbálta megnyugtatni. Mindenki attól félt, hogy az új Orbán-kormány elherdálja a Bokros-csomag hasznát, és megint tönkreteszi az ország pénzügyeit. Mint tudjuk, nem így történt. Legalábbis nem akkor költötték el a világ pénzét, hanem két évvel később, amikor már a 2002-es választásokra készültek.

Akkor én valóban leginkább a Fidesz-kormány felelőtlen gazdaságpolitikája miatt aggódtam, aminek hangot is adtam egy olvasói levélben a New York Timesban. De mint kitűnt, nem ez volt az igazi probléma. Nálam jobban látta a helyzetet Tina Rosenberg, a Pulitzer-díjas amerikai újságíró, aki a New York Timesban egy tárcát írt, amelyben darabokra szedte a fiatal, akkor 35-éves Orbán Viktort. Írása címe árulkodó volt: „Is Viktor Orban Too Old to Lead Hungary?” (Túl öreg Orbán Viktor Magyarország vezetéséhez?) Ezen persze azt értette, hogy Orbán elképzelései a világról nem felelnek meg a modern világ követelményeinek. Miképpen látta Rosenberg Orbánt, akivel különben még 1992-ben személyesen is találkozott? A valamikori modern gondolkodású Orbán néhány évvel később már „etatista” hangokat ütött meg. 1998-ra Rosenberg felfedezte, hogy Orbánból „gazdasági populista” lett, míg szociális kérdésekben a „katolikus konzervatív vonalat követi.” Mindennek tetejében „riasztóan nacionalista kijelentéseket tesz és gazdaságilag irreális ígérgetésekbe bocsátkozik.” Rosenberg ezt 1998. június 27-én írta. Nem adott Orbánnak türelmi időt!

Ami az 1998-as helyzetértékelést illeti, azt lehet mondani hogy megalapozatlan ígérgetéseiből egy ideig nem lett semmi. Tehát azoknak, akik azonnali gazdasági következményektől féltek, nem lett igazuk. De bizony igazuk lett azoknak, akik inkább az antidemokratikus, etatista, populista, katolikus konzervatív vonal miatt aggódtak.

Ahhoz hogy tudjuk, mi fog történni, adva van az Orbán-kormány négyéves működése 1998 és 2002 között. Nem hiszem, hogy türelmi időre lenne bárkinek is szüksége. Türelmi idő helyett mindenkinek azt ajánlanám, menjen el szavazni, ugyanis ha a Fidesz megnyeri a választásokat, teljesen mindegy, hogy adunk-e nekik türelmi időt, vagy sem. Mondjuk, hogy az első három hónapban csupa olyan dolgot tesznek majd, ami nem tetszik a lakosság többségének. Akkor mi fog történni a türelmi idő elteltével? Mit fognak tudni csinálni azok, akik rájöttek, hogy nem ilyen lovat akartak? Semmit. Az ég egy adta világon semmit.


Ajánlja az írást másoknak is!