rss      tw      fb
Keres

Özönlenek a gratulációk. Tényleg?




Azt írja a Magyar Nemzet, hogy „özönlenek a gratulációk”. Folyamatosan érkeztek Orbán Viktor hivatalába az állam- és kormányfők, valamint a legnagyobb cégek vezetőinek gratulációi – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Megállás nélkül gratulálnak Orbánnak!


Nyilvánvalóan idegesek a magyar diplomaták, ugyanis a legitimitás kérdéséről van szó.


A magyar kormánykoalíció győzött a választásokon, ezt elfogadta a nemzetközi közvélemény, de nem gratulált hozzá. Ugyanis kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy „tiszta” volt-e a győzelem. Mert a pálya erősen lejtett – a kormánykoalíciónak. Eddig nem érkezett meg a szokásos udvariassági gratuláció Obama amerikai elnöktől, Merkel német kancellártól*. Putyin orosz elnök lelkes üdvözlete pedig azt igazolja, hogy Orbánék igenis közelednek Moszkvához.


A nyugati gratulációk hiánya aggasztó, ugyanis felvetheti az Orbán-rezsim legitimitásának kérdését.


Nézzünk néhány hasonló példát:


– Az utóbbi évtizedekben nem volt olyan választás, amelyet ne nyert volna meg Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe. Személye és országa nemzetközi bojkott alatt áll, senki sem ismeri el a választások érvényességét.


– Sorra nyeri a választásokat Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök is. Korrupt, autoriter, megbízhatatlan politikusnak tartja őt is a nyugati közvélemény.


– Nemrég aratott nagyarányú választási győzelmet Tayyip Erdogan török miniszterelnök, és most az Európai Unió korlátozni akarja a kapcsolatait a demokráciát elvető török rezsimmel. Erdogan még a Twittert és a YouTube-ot is betiltatta (időlegesen) az országában. Nem demokratikus módszereket alkalmaz.


Jelzésértékű lehet az is, hogy Karl Pfeifer önéletrajzi ihletésű könyvének bemutatójára éppen most kerül sor, és helyszíne az Európai Parlament épülete volt, ahol egy beszélgetést is szerveztek. Pfeifer Ausztriában élő, magyar gyökerekkel rendelkező újságíró.


A Magyar Nemzet szerint a könyvbemutató célja az, hogy a Fideszt „nácizmus által szennyezett” pártként mutassák be, mert az áskálódók „a voksolás legitimációjának” megkérdőjelezésétől sem riadnak vissza. „Ismét támadásba lendül a Magyarországot már korábban is alaptalan vádakkal illető európai baloldal.”


Szerintük egy könyvbemutatónak álcázott vitára kerül sor Brüsszelben a „magyarországi politikai helyzetről”, és már a meghívó is sok mindent elárul. A Magyarország 1938 és 2014 címben egy turulmadárról készült szoborral igyekeznek történelmi párhuzamot vonni az Orbán-kormány és a náci eszmék között.


A rendezvény házigazdái Rui Tavares portugál és Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti képviselő volt. Tavares a magyar jobboldal szerint „egykori kommunista képviselő”, aki az Orbán-rezsimet bíráló, „számtalan csúsztatást és tévedést tartalmazó” dokumentumot állított össze. Lunacek pedig bírálta az első békemenetet, mert azon „erős antiszemita jelszavakat” ábrázoló plakátok voltak.


A Fidesz problémája nem az, hogy erre a beszélgetésre az EU központjában sor kerülhetett, hanem az, hogy a Néppárt nem tiltakozott hivatalosan. Az Orbán-rezsimet ma már fasisztoid rendszernek lehet nevezni az Európai Unió főhadiszállásán is – és senki sem tiltakozik.


Az Orbán-rezsim kétségbeesetten keres külföldi politikusokat, akik hajlandók gratulálni a választási győzelemhez. Az amerikai képviselőház magyar csoportjának (caucus) udvarias társelnökei (Andy Harris, Marcy Kaptur) valóban gratuláltak, de a magyar híradások nem hangsúlyozták az üzenet azon részét, amely inkább figyelmeztetésnek tűnt. Azt írták: „együtt kívánnak dolgozni a kormánnyal a befogadás és a minden embernek járó emberi jogok közös eszméinek előmozdítása érdekében.”


Az uniós vezetők és az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul is gratuláltak a Fidesznek, sőt Daul még Budapestre is ellátogatott. De a liberálisnak nem nevezhető német Deutsche Welle most azzal vádolta meg a Néppártot, hogy „falaz” Orbánnak és jobboldali rendszerének.


Félreértés ne essék, nem fogják Nyugaton illegitimmé nyilvánítani Orbán választási győzelmét, de az a tény, hogy vezető európai és amerikai politikusok, beleértve a Visegrádi országok vezetőit, tartózkodnak a gratulációtól – nem jó jel. Az Orbán-rezsimnek egyre több oka van az aggodalomra.





* A szerk. megj.: A helyzet rosszabb. Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert hétfőn sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre emlékezett csak meg a magyar választásról. Annyit mondott, hogy a Fidesz nagy parlamenti többsége különleges kormányzati felelősséggel jár, s a többséggel „mértékkel, visszafogottsággal és az alkotmányos alapelvek iránti érzékenységgel” kell élni.