rss      tw      fb
Keres

Gratuláció Tampából Victor Orbannak




Nevezzenek szkeptikusnak, de én csak azokat a magyar újsághíreket fogadom el hitelesnek, amelyeket független forrásból is meg lehet erősíteni. Ez az Orbán Viktor kormányfő választási győzelme alkalmából beérkezett gratulációkra is vonatkozik.


Fenntartásaim vannak azokkal a kiszemezgetett idézetekkel szemben, amelyeket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője jelentet meg.


Mert én itt Amerikában hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy a gratulációk teljes szövegét azok hozzák nyilvánosságra akik küldik, nem pedig azok cseresznyéznek belőle, akik kapják. Az utóbbi módszer hiteltelen, és szerintem elfogadhatatlan is.


Akadt viszont egy kongresszusi képviselő, aki nyilvánosság elé állt gratulációjával. Dennis A. Ross floridai képviselőről van szó, aki Tampa környékét képviseli, és dédszülei Magyarországról érkeztek az Újvilágba.


Ross képviselő hivatalos bejegyzést jelentetett meg április 8-án a washingtoni kongresszusi közlönyben, leírta, hogy a kormányfő és a Fidesz–KDNP döntő különbséggel nyerte meg a választást, és hogy Orbán Viktor az első konzervatív miniszterelnök Magyarországon, akit az 1990-es rendszerváltás óta újraválasztottak. (A hivatalos angol szöveg itt olvasható)


Kölölte: „Emellett fontos elismerni, hogy ez az első olyan választás, amelynek folyamatában a Magyarországon kívül élő összes magyar állampolgár részt vehetett... Csodálatos, hogy azok, akik még mindig megőrizték magyar identitásukat, képesek részt venni ebben a demokratikus folyamatban.”


„Magyarország jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és fontos mindig megemlékezni az országnak a második világháború előtti világpartneri pozíciójáról.” Itt elbizonytalanodtam egy pillanatra. Miféle második világháború előtti világpartneri pozícióról ír Ross úr? – morfondírozok magamban. A Horthy-rezsim viszonya nem volt felhőtlen az Egyesült Államokkal, sőt, Horthy később hadat üzent Amerikának. Még hogy partneri pozíció.


De nem is ez a legnagyobb baj a nyilatkozattal.


Ross képviselő hivatalos kongresszusi bejegyzésében háromszor is helytelenül írja le a magyar miniszterelnök nevét. Gratulációja hitelesebb lett volna, ha Ross urat értesítik, hogy a magyar miniszterelnök neve nem Victor, hanem Viktor.