rss      tw      fb
Keres

Legitim-e Orbán miniszterelnöksége?
Baloldali, és demokrata érzelmű gondolkodók is különböző eredményre jutottak a kérdés vizsgálatakor.


Ripp Zoltán A szolgaság választása című írásában ezt írja: „A választások eredményeként az új rendszer rögzítése, legitimálása megtörtént.” Ez a vélemény mások tollából is olvasható. Az indoklás: Orbán a régi választási rendszer viszonyai között is nyert volna. Csak a kétharmad illegitim, mert azt nem tudta volna elérni.


Mások, mint például Bauer Tamás, viszont magát a miniszterelnökséget is illegitimnek tekintik. Már nem című írásában Bauer többek közt egy hasonlattal érvel: „A nyolcvanas években azt írták a nyugati újságírók: Kádár János szabad választáson is nyerne Magyarországon. Igazuk lehetett. A kádári hatalom mégsem volt szabadon választott kormányzat.”


Az írás egy sor érvet is felsorakoztat. Összefoglalva elmondhatjuk, az orbáni mesterkedések két részre oszthatók. Olyanok, amelyek hatása felbecsülhető. Egyedül a töredékszavazatok újszerű elszámolási rendje 6-7 mandátumtöbbletet eredményezett (vagyis ezek nélkül Orbánnak máris nem volna kétharmada). A hazai lakcímmel nem rendelkező, külföldön élő magyarok is hoztak egy-két mandátumot. Aztán ott van a választási körzetek „sebészi pontosságú” átszabása a fideszes érdekek szerint. Ennek „jótékony hatását” is – különösen a billegő körzetekben – élvezhették Orbánék.


De több olyan körülmény is van, amelyeknek nehezen vagy egyáltalán nem megbecsülhető a hatása. Olyanok, mint például a hatalmas médiafölény, az óriásplakátok, az egzisztenciális megfélemlítések és persze a választói csoportok kimutatható és ki nem mutatható megvásárlása. Előbbiek például a földbérlet- és dohánybolt-kedvezményezettek, az államilag dotált cégek tulajdonosai. Az utóbbiakról legfeljebb sejtéseink lehetnek.


Mindezek alapján én Bauer Tamás véleménye mellé teszem a voksomat, levonva a konklúziót:


Április 6-án nem voltak szabad és tisztességes választások!


És ebből adódik, hogy az elemi demokratikus szabályok be nem tartása következtében Orbán nem legitim miniszterelnöke Magyarországnak.


A nagy kérdés csupán az, hogy a demokratikus oldal mindezzel mit tud kezdeni. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy nem sokat.