rss      tw      fb
Keres

CÖF, kurucinfo és egy kaliforniai bírósági meghallgatás




Minden jel arra mutat, hogy a CÖF (Civil Összefogás Fórum) aktivistája a kurucinfón is publikál. Remélem, hogy véletlenről van szó. Ugyanis meglepő lenne, ha kiderülne, hogy a kurucinfo szerzői CÖF-aktivisták is lehetnek.


A kurucinfót 2006-ban regisztrálta Varga Béla, aki nejével, Pesti Judittal az Egyesült Államokban, a Kalifornia állambeli Healdsburg városban élnek.


A magyar hatóságok hat év alatt még azt sem tudták kideríteni, hogy ki jegyeztette be a portált. 2012-ben aztán váratlan dolog történt. Ami a teljes magyar titkosszolgálati apparátusnak évekig nem sikerült, azt magyar újságírók, Bodoky Tamás és társai, kiderítették, és az atlatszo.hu portálon publikálták.


Megnevezték a kurucinfo bejegyzőjét, és az amerikai csekkszámla tulajdonosát, aki nem volt más, mint Varga Béla úr.


Varga urat, aki amerikai állampolgár, jól ismeri a magyar rendőrség, mert személyesen zaklatott magyar állampolgárokat, sőt, vérdíjat is kitűzött a fejükre. A magyar és nemzetközi sajtó részletesen tárgyalta Garai-Édler Eszter tevékenységét, akit Varga személyesen fenyegetett meg, pokollá tette az életét.


Május 15-én délelőtt 9:30-kor lett volna a San Franciscó-i kerületi bíróságon (450 Golden Gate Ave, San Francisco, 15. Emelet C terem) az a meghallgatás, amelyet Bodnár Dániel a budapesti Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nevében kezdeményezett, és amelyen Varga urat szeretnék meghallgatni. A Fox Rotschild ügyvédi iroda képviseli a TEV-et, és az eljárás célja az, hogy kiderítsék, kik állnak a kurucinfo mögött, kik a szerzőik, és milyen szervezeti felállásban működnek. Fontos megjegyezni, hogy a meghallgatásnak semmilyen büntetőjogi következménye nincs. (A meghallgatást egyébként elhalasztották: új időpontja június 19., délelőtt 11 óra.)


Az effajta jogi tudakozódás megindítása igencsak hasznos dolog. Elsősorban azért, mert az ügy bekerül az amerikai jogrendszerbe, ahol általában hitelesen, átláthatóan dokumentálják.


Az viszont meglep, hogy csupán Kaliforniában kutakodik a TEV. Budapesten is tehetné, hiszen a CÖF videóit az az M. Szabó Imre úr készíti, aki a kurucinfo szerzője is. M. Szabó úr gyakran jár Észak-Amerikában, még harcostársával, Morvai Krisztinával is ellátogatott oda.


Miért nem kérdezi meg a TEV a CÖF szóvivőjét, hogyan került a CÖF-aktivista írása a kurucinfóra? Vagy miért nem hívja fel magát M. Szabó urat? Talán felvilágosítással tudna szolgálni arról, hogy kik a kurucinfo főkolomposai. Én mindenesetre megkérdeztem Fricz Tamás urat, a CÖF szóvivőjét. Azt szerettem volna megtudni, hogy van-e kapcsolat az ő szervezete és a kurucinfo között. Hogyan került M. Szabó úr a CÖF aktivistáinak sorába? Eddig nem kaptam választ.


Az is meglep, hogy a TEV nem citálja hasonló vehemenciával bíróság elé a Magyar Rendőrségnek azokat a vezetőit, akik nem teszik lehetővé, hogy a Garai-Édler-ügy amerikai bíróság elé kerüljön. Remélhetőleg ez a kérdés is felmerül majd a kaliforniai jogi eljárás során.


Érdemes lenne megkérdezni Navracsics miniszterelnökhelyettes urat is, ő ugyanis kimagasló újságírói tevékenységéért kitüntette M. Szabó urat.


Félreértés ne essék, jó dolog az, ha az Egyesült Államokban kutakodik a TEV, de hasznos lenne, ha hasonló elszántságot demonstrálna akkor is, amikor a kurucinfo budapesti támogatóit kell leleplezni.