rss      tw      fb
Keres

"Fókuszban" a BKV

Kertész András

Elképzeltem, ahogy a Fókusz vagy az Aktív műsorvezetői felvezetik a BKV legújabb botrányát, a buszvezetők akcióját. Persze a szokásos tragikus, sokat sejtető hangvétellel, amelyre csak ezeknek a műsoroknak a vezetői képesek:

"Az utasok nem is sejtették, hogy 3 napig mekkora veszélyben voltak. Nem tudták, hogy a busz, amelyen utaznak, veszélyes. El van repedve az indexburája. Vagy fel van hasadva az egyik ülés huzata. Ez utóbbit észlelhették ugyan, de sejtelmük sem volt róla, hogy ez életveszélyes...", és így tovább.

Persze egy ilyen felkonf csak akkor jöhetne létre, ha a magyar médiában feltűnne valakinek, hogy Nemes Gábor szaxervezeti vezető indoklásából hiányzik 3 nap. Abból az indoklásból, amellyel a buszvezetők munkalassító akcióját magyarázza. Konkrétan, a december 31-én lejárt kollektív szerződéssel. Amelynek hiányában a Munka Törvénykönyvében írtak szerint kell átvenni üzemkezdés előtt a buszokat.

Számomra logikus lenne a kérdés, hogy december 31-én éjféltől kezdve az éjszakai járatokon, illetve az elsején, másodikán és harmadikán közlekedő járatokon miért nem számított, hogy nincs kollektív szerződés? Három teljes napon keresztül magasról ejtettek az utasok biztonságára? Vagy január 1-jére, 2-ra, 3-ra másképpen rendelkezik a Munka Törvénykönyve, amire hivatkoznak? Vagy esetleg az összes busznak, amelyik 1-jétől 3-áig közlekedhetett, de hétfőn már nem, egyetlen éjszaka alatt tört össze az indexburája, hasadt fel az üléshuzata, égett ki az utastérvilágítása? Ha igen, akkor ez lenne az igazi szabotázs. De nagy valószínűséggel nem ez történt. Hanem az, hogy három napig meg sem nyikkantak arról, mire készülnek 4-én, hogy az utazóközönséget minél inkább sokkolják az amúgy is zsúfolt első munka- és iskolai napon. Ez pedig ugyanolyan cinikus és rosszindulatú lépés volt, mint Gaskó gördülőcirkusza, amikor "nem mondjuk meg mikortól lesz sztrájk". És ez az a rosszindulat, amely nem jöhet kizárólag a buszvezetőktől, ehhez kell a szaxervezeti vezetőségük ilyen irányú utasítása, amelyet pedig nyilvánvalóan ugyanazokkal a szálakkal mozgatnak marionettként, mint Gaskót.


Ajánlja az írást ismerősének!