rss      tw      fb
Keres

Magyar miniszterelnöknek nem kell uniós lobogó – A Le Figaro interjúja Orbán Viktorral
A Le Figaro című francia konzervatív napilap interjút készített Orbán Viktorral kétnapos párizsi látogatása előtt. Részletek az interjúból:


Az magyar elnökség prioritásairól: „kezdetben azt hittük, hogy mi magunk határozhatjuk meg”

„Kezdetben azt hittük, hogy mi magunk határozhatjuk meg. Két témára akartuk felhívni a figyelmet: a kulturális sokszínűségre az unión belül, és a vízellátás problémájára. Erről nem is tettük le, de más kényes kérdések kerültek előtérbe: a gazdasági kormányzás, a Lisszaboni Szerződés felülvizsgálata és a költségvetési politikák összehangolása. Aztán ott van a romakérdés, a Duna-stratégia, és én szeretnék előrelépni a keleti partnerségben is, azaz megfelelő perspektívát az érintett hat államnak. Horvátország csatlakozási kárelmére is választ kell adni. Egyszóval nem fogunk tétlenkedni.”

A romakérdésről: Én, aki részt vettem a kommunizmus megbuktatásában”

„Magyarországon a romák letelepedett életet élnek. A mi stratégiánk tehát az, hogy itt tartsuk őket! Az EU leggazdagabb országainak meg kell érteniük, hogy ez az ő érdekük is. A romáknak pedig meg kell érteniük, hogy ha ki akarnak törni a szegénységből, dolgozniuk kell. Ehhez pedig perspektívákra, munkahelyekre és jobb oktatási rendszerre van szükség. És igazi európai stratégiára ennek a közösségnek az érdekében. Számomra tulajdonképpen eléggé csalódást keltő, amit Magyarország eddig tenni tudott. Én, aki részt vettem a kommunizmus megbuktatásában, kénytelen vagyok megállapítani, hogy a romák foglalkoztatásában és képzésében a diktatúra hatékonyabb volt. Ez tűrhetetlen: ezért vagyok eltökélt, hogy bebizonyítsam, a demokrácia ezen a területen is nemesebb rendszer.”

A kettős állampolgárságról: véget vetni a megalázottságnak

Kérdés: „Tavasszal Önök egy csőd közeli helyzetben lévő államot örököltek, amelyet éppen csak sikerült megmenteni az IMF 20 milliárd eurós kölcsönével. Az első törvény mégis, amelyet meghoztak, arra szolgált, hogy megkönnyítse a szomszéd országokban élő magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzését. Tudja, hogy ez kissé nyugtalanította az Önök európai partnereit?”
Válasz: „A gazdasági helyzet valóban aggasztó. Magyarország erősen eladósodott. De ebből a csapdából nem fogunk tudni kijönni, ha a jövőnket a pénzügyi intézmények forrásaiból építjük. Vissza kell térnünk a pénzpiacokhoz. Ehhez pedig hiteles politikára van szükség: 2011 Magyarország számára a nagy megújulás éve lesz. Ami a kettős állampolgárságot illeti: a cél az volt, hogy véget vessünk egy elfogadhatatlan diszkriminációnak, megalázásnak. Egész Közép-Európában mi voltunk az egyetlen ország, amelynek nemzeti kisebbségei nem kapták meg a jogot a kettős állampolgársághoz. Megalázott helyzetben egyetlen nemzet sem lehet sikeres. A gazdasági siker, a megaláztatás vége, annak az érzésnek az ereje, hogy egy nemzethez tartozom, összefügg. Nekünk a saját utunkat kell járnunk. És nem mentegetőzve, hanem meggyőző sikereket aratva.”

A határon túli magyarok szavazati jogáról: majd az Országgyűlés eldönti

„A kérdés nyitva áll. Az Országgyűlés dönt majd róla 2011 tavaszán, az új alkotmány kidolgozásakor.”

A különadókról: ha részt vállalnak a közterhekből, biztonságban  lesznek

„A válságadók 2012-ben eltűnnek. Kérdés, mit tegyünk 2013-tól. Új megállapodásra akarunk jutni ezekkel a szektorokkal: ők garantálnák, hogy részt vesznek a közteherviselésben, mi pedig hosszú távra biztosítanánk a beruházásaik biztonságát.”

A kétharmados forradalomról

Kérdés: „Ön az Önökhöz közel álló embereket helyezte el a legfontosabb posztokon, megszigorította a médiatörvényt, közvetlenül az önkormányzati választások előtt megváltoztatta a választójogi törvényt, és éppen most korlátozta az Alkotmánybíróság hatáskörét. Ez volna az a „forradalom”, amelyet a kampányban ígért?
Válasz: „Több más nagy reformra gondoltam: hamarosan jön a nyugdíjak, az oktatás, az önkormányzatok reformja. Tavasszal új alkotmány készül. Ez az, amit forradalomnak nevezhetünk, „a kétharmad forradalmának”, amely az alkotmánnyal összhangban zajlik. A stabil parlamenti többség lehetővé teszi a gyors cselekvést, és ez a mai világban nagy előny.”

Nem Magyarországról szól az antidemokratikus erők ellen kiadott figyelmeztetés

Kérdés: „Az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy épp most adott ki egy figyelmeztetést, mert az EU-ban erősödnek a nacionalizmusok, populizmusok és az antidemokratikus erők. Gondolja, hogy e téren Magyarország is érintett?
Válasz: „Nem hiszem. Mi Herman Van Rompuyjal azonos politikai családhoz tartozunk. Az Európai Néppártban nincs helye a nacionalizmusnak, populizmusnak és az antidemokratikus erőknek.”

Látogatás látogatás hátán*

„Mielőtt megkezdjük [az elnökséget], találkozom mind a 26 állam- és kormányfőjével, és az elnökség kezdetén újra végiglátogatom őket. Kampányolni fogok az európai gondolat mellett, szeretném elérni, hogy az EU közel kerüljön az emberek szívéhez. Szeretném, ha a magyarokról azt mondanák, józanok, nyitottak és lovagiasak. Hogy az elnökséget nem a saját céljainkra,** hanem mindenki javára használtuk.

Mert én magyar miniszterelnök vagyok

Kérdés: Az Ön irodájában két magyar zászló van, de nincs európai zászló. Ez azért van, mert még nincs benne a „buliban”?
Válasz: Nem, azért van, mert én magyar miniszterelnök vagyok.**** Lásd Balogh S. Éva írását: „De most majd helyreállítja ezeket a nemlétező kapcsolatokat, a maga szokásos módján: erővel. Minthogy az uniós elnökséget betöltő ország miniszterelnökét nem illik nem fogadni, máris bejelentette: a magyar elnökség kezdete előtt látogatást tesz mind a 26 tagállam vezetőjénél.”
** Lásd az interjú első részét: „Magyarországon a romák letelepedett életet élnek. A mi stratégiánk tehát az, hogy itt tartsuk őket! Az EU leggazdagabb országainak meg kell érteniük, hogy ez az ő érdekük is.”
*** Lásd Krémer Ferenc írását: „Orbán Viktor virtuálisan máris kilépett az Európai Unióból, mint ezt a törvénykezése is mutatja. Komikus, hogy éppen ő, illetve Magyarország, és éppen most, a silányság forradalmának közepén lesz az Unió soros elnöke.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!