rss      tw      fb
Keres

Még egyszer a Budapest–Teherán-tengelyről



Szerdán, 10 óra 40 perckor
az MTI hosszú jelentést adott ki Ali Ahani iráni külügyminiszter-helyettes magyarországi látogatásáról. Megtudtuk, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese „mostani európai útja során csak Magyarországon tesz látogatást”.

Ali Ahani sajtóreggelit rendezett az újságíróknak az iráni követségen, és közben érdekes dolgokat mondott. Sorolom.

Magyarországot és Iránt régi, baráti kapcsolatok fűzik egymáshoz. Nem lát akadályt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, noha a magyar politikát lehet bírálni, amiért az utóbbi években Európára koncentrálva "megfeledkezett" az Európán kívüli országokkal való együttműködésről.

Sikert kívánt a 2011-es soros magyar EU-elnökséghez, és reményét fejezte ki, hogy a következő félévben sikerült változást elérni abban, ahogy az EU Iránt megítéli. Hiszen „korábban néhány EU-ország, kis mérete ellenére, nagyon határozott lépéseket tudott tenni”.

Örömmel állapította meg, hogy Magyarország az áprilisi választások után lépéseket tett a kétoldalú kapcsolatok újjáélesztésére, ennek példájaként említette a magyar-iráni baráti csoport megalakítását a magyar Országgyűlésben, akikkel találkozott is.

És beszélt még kereskedelmi volumenről, energiaipari együttműködésről, a két ország egyetemeinek együttműködéséről, tudományos és kulturális együttműködésről.

Elmondta, hogy Magyarország és Irán között magas szintű küldöttségek látogatásai is tervbe vannak véve.

És nem utolsósorban azt is tudatta az újságírókkal, hogy pozitív tárgyalásokat folytatott a kül- és nemzetgazdasági minisztériumban.

Elmondta persze azt is, hogy „országa ellen politikai szándékok táplálta negatív nemzetközi propaganda folyik, amely nem felel meg a valóságnak”. Mert Irán szabad ország, a sajtóban és a parlamentben is nyíltan bírálhatják a kormány döntéseit. De a nyugati világ zárt társadalomnak, szólásszabadság és emberi jogok nélküli országnak állítja be azokat az államokat, „amelyekkel bajuk van”.

***

11 óra 26 perckor aztán megjelent a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának rövid közleménye, amely tudatta a magyar néppel, hogy „november 15. és 17. között Magyarországon tartózkodott Ali Ahani, az Iráni Iszlám Köztársaság európai ügyekben illetékes külügyminiszter-helyettese”, és hogy „udvariassági látogatáson fogadta őt Martonyi János külügyminiszter.”

***

Három kérdés.

Az Orbán Viktor vezetésével folyó – úttörő és magyar – világmegújító programnak ezek szerint része az is, hogy a magyar kormány megígérte Iránnak, Magyarország uniós elnöksége idején szalonképessé teszi Európában az Iráni Iszlám Köztársaságot?

Ali Ahani és Martonyi János nem ugyanabban a szobában tartózkodtak a megbeszélésük idején? Ha egyszer Ali Ahani hosszú, részletes, ígéretekben gazdag és pozitív együttműködési tárgyalássorozatnak tartotta azt, amit Martonyi János udvariassági látogatásnak?

A választók (a magyar nép, az emberek, a kétharmados fülkeforradalmárok) erre is felhatalmazást adtak Orbán Viktornak? Mert azt tudjuk, Lázár Györgytől, hogy a „magyar világnemzet” felhatalmazásával baj lesz.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!