rss      tw      fb
Keres

A Heti Válasz esete az újságírói morállal


Bombasztikusnak szánt cikkel jelent meg a Heti Válasz: Paul Lendvait támadta benne.

Nem is szeretnék elmélyedni a dolog tartalmi részében, mert nyilvánvaló, hogy vannak az előhalászott ún. dokumentumok, és van a cikk, amely kreatívan értelmezget, sejtet, sugall. Az újságíró, Ablonczy Bálint valamiféle újságírói morálra hivatkozva akar hangulatot kelteni Paul Lendvaival szemben.

Csakhogy nekem is a morállal van bajom, és talán nem okoz nagy meglepetést, ha a Heti Válasz újságírójának morális hozzáállását firtatom.

Elég elolvasni az elektronikus változatban olvasható címet, amely felér egy freudi elszólással: „Itt a vége: lebuktatjuk Orbán legnagyobb kritikusátDokumentumok Paul Lendvai kettős életéről”.

Közlik velünk, azért vesznek elő valakit, mert utálják, hogy Orbánt kritizálja. És azt gondolják, ezzel a módszerrel véget lehet vetni a kritikának. Azt gondolják, ha Orbán kritikusának múltjában vájkálnak, akkor már nem is számít az, amivel Orbán kritizálható. Hogy az ilyen kritika nem kritika többé. De tényleg nem az? A kritikus személyétől függ a kritika jogossága? Ha a kritikust sikerül lejáratni, akkor Orbán kormánya nem is számolta fel a jogállami garanciákat? Nem is csökkentette az Ab jogkörét a cél szentesíti az eszközt jegyében? Nem is térítette el a magánnyugdíjpénztári tagok tagdíjait? Nem is törvénykezett visszamenőleges hatállyal a parlament?

Ez annyira gyermekien nevetséges és önleleplező, hogy ne mondjam, infantilis módszer, hogy szóra sem lenne érdemes, ha nem lenne alapvető jellemvonása a jelenlegi jobboldal mentalitásának, fals kommunikációjának, amelynek középpontjában soha nem tartalmi kérdések, valódi érvek állnak, hanem mindig személyeskedés, arrogancia, lejáratás, a lényeg elfedése, vagyis a nagy nulla. Kizárólag amiatt érdemes időt és energiát szánni az ilyen írásokra, hogy helyükre tegyük az olyan kompromittált, jobb sorsra érdemes szavakat és fogalmakat, mint amilyen az újságírói etika és morál. Ugyanis ez a garanciája annak, hogy az újságíró számon kérhesse a valóságot a politikán.

(Lánczos Vera)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!