rss      tw      fb
Keres

Érdekes adalék a magyar-iráni kapcsolatokhozValamikor ugyan gyűjtöttem bélyegeket, de nem épen filatéliai kíváncsiságom vitt el egy bélyegekkel foglalkozó honlapra. Azt mondják, ez a honlap „the latest word on stamps” és valóban, november 17-én egy meglehetősen hosszú cikk jelent meg arról, hogy december 31-én fog megjelenni egy „közös magyar-iráni bélyeg.” A két országban megjelent bélyegek motívumai hasonlóak lesznek, és mivel a két ország zászlójának színe piros-fehér zöld, illetve zöld-piros-fehér, a bélyeg készítőinek aránylag könnyű dolguk volt.

A díszítői elemek is hasonlók. A Magyar Posta a jászberényi Jász Múzeum segítségével népi motívumokkal díszítette a bélyeg „magyar”, illetve „jász” variációját, míg az irániak a híres Termeh-szőnyegmotívumokat tettek fel Yazdból. Tudni kell, hogy a jászok az alánok leszármazottjai voltak, és egy indo-iráni nyelvet beszéltek.

Az ilyen „nemzetközi” bélyegekből nincs túl sok. Idén az iráni-magyar bélyegsorozat mindössze a harmadik a világon. Hiszen ez politikai elhatározás kérdése. Az iráni és az új magyar kormány valami oknál fogva közeli politikai kapcsolatukat egy ilyen gesztussal is meg akarták pecsételni. Az előkészítés már valószínűleg hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Tehát ezeknek a bélyegeknek a megjelenése is alátámasztja azt a feltevést, hogy Ali Ahani budapesti útja nem csak udvariassági látogatás volt, hanem ennél sokkal több.

(Balogh S. Éva)

­­­­­­­­­­­


Korábbi írásaink Ali Ahani látogatásáról:
Lázár György: Magyar-iráni barátság?
Mihancsik Zsófia: Még egyszer a Budapest–Teherán-tengelyrőlHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!