rss      tw      fb
Keres

Vb-2014 - Büntetőkkel jutott elődöntőbe Hollandia


MTI 2014. július 6., vasárnap 1:06

A holland válogatott 11-esekkel nyert Costa Rica csapata ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szombati második negyeddöntős mérkőzésén, ezzel negyedikként - a németek, a brazilok és az argentinok után - a legjobb négy közé került.

Hollandia egymás után másodszor, összességében pedig ötödször jutott el az elődöntőig. A döntőért az argentinokkal mérkőzik majd szerdán.

Negyeddöntő:

Hollandia-Costa Rica 0-0 - 11-esekkel: 4-3

------------------------------------------

Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 ezer néző, v: Ravsan Irmatov (üzbég)

sárga lap: Martins Indi (64.), Huntelaar (111.), illetve Diaz (37.), Umana (52.), Gonzalez (81.), Acosta (107.)

Hollandia:

---------

Jasper Cillessen (Tim Krul, 121.) - Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi (Klaas-Jan Huntelaar, 105.), Dirk Kuyt, Daley Blind - Arjen Robben, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder - Robin van Persie, Memphis Depay (Jeremain Lens, 76.)

Costa Rica:

----------

Keylor Navas - Cristian Gamboa (Dave Myrie, 79.), Michael Umana, Giancarlo Gonzalez, Johnny Acosta, Junior Diaz - Christian Bolanos, Yeltsin Tejeda (Miguel Cubero, 97.), Celso Borges - Bryan Ruiz - Joel Campbell (Marcos Urena, 66.)

I. félidő:

----------

22. perc: Robben labdáját Kuyt passzolta jobbról keresztbe, a 16-osnál álló Depay remekül hozta helyzetbe Van Persie-t, az ő lövését bravúrral hárította a Costa Rica-i kapus, majd Sneijder ismétlésénél is a helyén volt.

39. perc: Sneijder végzett el szabadrúgást középről, mintegy 25 méterről, labdáját Navas látványos mozdulattal ütötte ki a jobb felső sarok elől.

II. félidő:

-----------

82. perc: a 16-os bal csücskétől csavarta kapura a labdát Sneijder szabadrúgásból, a labda a jobb oldali kapufáról vágódott vissza a mezőnybe.

93. perc: bal oldali középre gurítást követően nagy kavarodásban Van Persie lőtt kapura közelről, labdája az egyik hazai védő lábáról a felső lécre pattant.

11-esek:

--------

Borges a bal alsó sarokba lőtt, Krul jó irányba vetődött, de nem érte el a labdát (1-0)

Van Persie ugyanoda lőtt, ahova Borges, Navas is alig maradt le a labdáról (1-1)

Ruiz is a bal alsót vette célba, Krul azonban ezúttal védett

Robben elegánsan a jobb felsőbe emelt (2-1)

Gonzalez a kapu bal oldalába bombázott (2-2)

Sneijder magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt (3-2)

Bolanos ugyanoda célzott, és nem hibázott (3-3)

Kuyt is jobbra lőtt, a kapus nem tudott védeni (4-3)

Omana büntetőjét a balra vetődő Krul kivédte

A hollandok irányították a játékot az első félidőben, sokkal többet birtokolták a labdát ellenfelüknél, de igazán lendületes támadásokat csak mintegy húsz perc elteltével vezettek. Ekkor helyzeteket alakítottak ki, többször zavarták össze a Costa Rica-iakat, akik viszont alapvetően védekezésre rendezkedtek be, s csak elvétve jutottak el a holland kapuig. A hollandok több akciója les miatt akadt meg, de nemegyszer csak néhány centin múlott, hogy nem fejezhették be támadásukat.

A szünet után valamivel aktívabbá vált elöl a Costa Rica-i csapat, a hollandok pedig kevesebbet kezdeményeztek ebben az időszakban. A hajrára viszont az európai csapat nagyon beszorította ellenfelét, és többször is egészen közel állt a gólszerzéshez, ami azonban a rendes játékidőben nem jött össze neki.

Nem esett gól a hosszabbításban sem, pedig ekkor már a felbátorodó Costa Rica-iak előtt is adódott nagy gólszerzési lehetőség, és a hollandok is többször eldönthették volna a mérkőzést.

A büntetőpárbaj előtt a hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal kapust cserélt: Jasper Cillessen helyére Tim Krul állt be, aztán két 11-est hárított, ezzel nagy mértékben járult hozzá csapata továbbjutásához.

A hollandok lényegesen többet tettek a győzelemért, így továbbjutásuk megérdemelt.