rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (büntető tárgyú törvények módosítása)

MTI 2010. november 23., kedd 11:02

Fogolyszökésnek minősítené a kormány a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet szabályainak súlyos megszegését - közölte az igazságügyért felelős államtitkár az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat keddi általános vitájában, a parlamentben. A Fidesz támogatja az indítványt, az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek azonban vannak aggályai.

Módosítaná a kormány a fogolyszökés tényállását

Fogolyszökésnek minősítené a kormány a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet szabályainak súlyos megszegését - közölte az igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy Róbert expozéjában kifejtette: a törvényjavaslat szerint fogolyszökést követ el az a terhelt, aki abból a célból, hogy a kényszerintézkedés végrehajtása alól kivonja magát, megszegi a lakhelyelhagyási tilalom vágy a házi őrizet szabályait.

Az előterjesztés módosítaná a büntetőeljárásról szóló törvényt is, hogy a megbízhatósági vizsgálatot folytató szervek tagjaival szemben - ha azok a megbízhatósági vizsgálat keretében bűncselekményt követnek el, és az bűnfelderítési érdeket szolgál - a feljelentést el lehessen utasítani, hasonlóan a fedett nyomozókra vonatkozó szabályokhoz.

Az indítvány emellett több, szakmai szempontból szükséges módosítást javasol - tette hozzá az államtitkár.

A Fidesz támogatja a javaslatot

Cser-Palkovics András (Fidesz) külön kiemelte a javaslatból a titkos információgyűjtésről szóló részt. Ez lehetővé tenné például, hogy az ügyész igénybe vehesse a bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtés eszközeit is. A kormánypárti politikus szerint ez rendelkezés komolyabb fellépési lehetőséget teremtene a korrupció elleni küzdelemben.

A Fidesz támogatja a kormány javaslatát - közölte Cser-Palkovics András.

Frakciótársa, Budai Gyula úgy látja, a házi őrizetet és a lakhelyelhagyási tilalmat érintő változtatások elegendő visszatartó erőt jelentenek majd.

MSZP: a kormány kivételezett státuszt biztosít az ügyészségnek


Bárándy Gergely (MSZP) a fogolyszökés tényállásának tervezett megváltoztatásával kapcsolatban azt mondta: érdemes megfontolni, szükséges-e egy ilyen irányú módosítás, hiszen a lakhelyelhagyási tilalom vagy a házi őrizet szabályainak megszegése esetén elégséges szankció lehet az előzetes letartóztatás, és kissé túlzó szerinte ehhez egy külön eljárásban plusz büntetést adni.

A titkos információgyűjtés szabályainak módosításával kapcsolatban azt mondta, feltűnő, hogy a kormány kivételezett státuszt biztosít az ügyészségnek. Hozzáfűzte, reméli, nem az ügyészség lojalitásának megszerzésére törekednek.

A javaslat anyagi jogi rendelkezéseinek túlnyomó többségével egyetért az MSZP, viszont az egész indítványt csak akkor tudják támogatni, ha elfogadják módosító javaslataikat - közölt Bárándy Gergely.

A Jobbik üdvözli a fogolyszökés tényállásának tervezett módosítását

Staudt Gábor (Jobbik) közölte, támogatják, hogy a lakhelyelhagyási tilalom és a házi őrizet szabályainak súlyos megszegését fogolyszökésnek minősítsék, de szerintük talán még kevés is az egy évig terjedő büntetési tétel.

A megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos módosításokat problémásnak tartják, ez ugyanis szerintük alkalmas lehet a "vegzálásra".

Üdvözlik azt is, hogy kiegészül a hivatalos személy fogalma a választott bírával, de hiányolják, hogy a közfeladatot ellátó személyek körébe még mindig nem kerültek bele a szociális, az egészségügyi és a gyermekvédelmi dolgozók - mondta, megjegyezve, hogy szerintük az előterjesztő a titkos adatszerzést gumijogszabállyá tenné.

LMP: alapvető problémákat nem orvosol a javaslat

Dorosz Dávid azt mondta, hogy a technikai módosításokat támogatni tudják, örülnek a környezetkárosító bűncselekmények további szabályozásának, illetve, hogy a tanúk adatait zártan kezelnék.

Problémának tartotta ugyanakkor a lakhelyelhagyási tilalom és a fogolyszökés összekapcsolását. Ágyúval lőnek verébre - fogalmazott. A belső ellenőrzés érdekében bűncselekmény elkövetésének lehetőségét sem támogatják, ez a legfelháborítóbb pontja a javaslatnak - mondta, hozzátéve: az alapvető problémákat nem orvosolják az indítvánnyal.

Szabó Tímea azt mondta, hogy a javaslatnak nagyobb terjedelme, mint a súlya. A pontosítás fontos, de túlzásba sem kellene esni - közölte. Egyes változások emberi jogi szempontból pozitív változást jelentenek, ugyanakkor módosító javaslatokat tartanak szükségesnek. Fontosnak tartanák, hogy magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgár Magyarországon tölthesse le külföldön kiszabott büntetését - jelezte, hozzátéve: a tisztességes eljáráshoz való jog terén visszalépés történik a tervezetben.

Jobbik: további szigorítások szükségesek

Apáti István több ponton további szigorításokat szorgalmazott, s úgy fogalmazott: "legfőbb ideje visszatérni, nemhogy a drákói, hanem a Szent László-i szigorhoz".

Érthetetlennek nevezte, hogy életfogytig tartó szabadságvesztés arra szabható ki, aki a bűncselekmény elkövetéskor betöltötte huszadik életévét. Azt javasolják, hogy ezt a korhatárt 18. életévre csökkentsék. Ez a társadalom igazságérzetét is helyreállítaná - vélte. Legyenek forradalmiak e téren is - buzdította a kormánytöbbséget. Azt helyesnek nevezte, hogy legkorábbi szabadságra bocsátás időtartamát megemeljék. Kitért arra is, hogy a különös, többszörös elkövetőként kiszabható büntetést a jelenlegi húsz évről szükséges lenne megemelni akár 25 vagy 30 évre.

Gaudi-Nagy Tamás kifogásolta többek között, hogy nem változna az előzetes letartóztatással kapcsolatos kártalanítás intézménye. A jelenlegi szabályozás hathónapos jogvesztő határidőt ír elő ennek érvényesítésére, szerinte méltatlan, hogy ezen nem akarnak módosítani. Tartalmi elemek döntő többségével egyetértenek.