rss      tw      fb
Keres

Képek a vidéki kampányéletből II. - A fej, a szív és a gerinc

Zsigó Róbert után (Képek a vidéki kampányéletből I.) újabb fideszes országgyűlési képviselő gondolta úgy, hogy a rasszista-antiszemita (és mélyen korlátolt) Magyar Hírlap és Echo Tévé tulajdonosával és főmunkatársával ébreszti rá a kampányban választóit az ország siralmas gazdasági és szellemi (!) állapotára.

Hangsúlyozzuk ismét: a Fidesz nem rasszista-antiszemita párt. Csak valahogy mindig talál egy szálat az intézményesített rasszista-antiszemita fórumokhoz és személyekhez. Néhány hete még az se volt baj, sőt, ha ez a szál kétfelé futott, hozzá és a Jobbikhoz. Persze amióta kiélezett küzdelmet folytat az újnáci párttal a szélsőséges voksokért, azóta ez a szál csak hozzá vezet, a másik ága ostorrá alakult.

Fülöp István országgyűlés képviselő (Fidesz-MPSZ frakció, Nemzeti Fórum csoport) tehát elvitte a mátészalkaiakhoz Széles Gábor urat és Bayer Zsolt urat, előbbit konkrét okkal („tartson előadást arról a gazdaságfejlesztési stratégiáról amelyet a Fidesz számára dolgozott ki” [?] ), utóbbit általános fejtágítás céljából.

A fej

A Fidesz számára kidolgozott Széles-féle gazdaságfejlesztési stratégiáról megtudtuk, hogy sok ingyenpénz szerepel benne – „a családi gazdaságok beindítása érdekében 'évente száz-százezer családot kell támogatni vissza nem térítendő támogatás keretében', és hasonló konstrukcióval jutna tíz-tízmillió forinthoz valamennyi település” –, csak hogy mi, többiek tudjuk, mire készüljünk, az adónkból ki mindenkit fogunk támogatni ingyenpénzzel. Kiderült az is, hogy a nemzeti érzelmű nagyvállalkozó radikálisan átalakítaná a magyar bankrendszert – „évente száz kisbankot kell létrehozni ötven-ötvenmilliós tőkével, mert a válság is azt bizonyította, hogy az óriásbankok mentek csődbe”. (Igen, ezt a „gondolatot” is ismerjük Orbánt Viktortól: „Ezt a válságot emberek okozták. Emberi gyarlóság okozta: pénzéhség, kapzsiság, mértéktelenség és nyerészkedés. Milliárdos vállalat- és bankvezetőknek csak az járt a fejükben, hogyan és miképpen lehetne újra és újra, egyre csak több és több pénzt begyűjteni. Loptak - beszéljünk egyenesen -, csaltak, hazudtak, adatokat hamisították meg, és eltitkolták a valóságot.”)* De ne csodálkozzunk, ha a Fidesz és a Jobbik e tekintetben (is) hasonló nézeteket vall. Széles Gábor megvilágította az okot: egy jobbikossá átvedlett egykori fideszes képviselő „ellopta ezt a programot”.

A szív

Bayer Zsolt az atv.hu beszámolója szerint váltott: újsütetű Jobbik-ellenes felhorgadásában multibarát, csendőrellenes, származás-megvilágító beszédet tartott, és újból behúzott néhányat mindazoknak, akik az ő meg a pártja alpári beszédmódja ellenére még mindig hisznek abban, hogy a kulturált beszéd önmagában a másik ember (jelen esetben az összegyűlt hallgatóság) tiszteletének a jelzésére is szolgál. Bayer a hallgatósággal bratyizott, kocsmázott, egyben tovább erősítette a Fidesz által régóta sulykolt mintát, amely azt üzeni, hogy nincs a verbális agressziónak az a szintje, amelyre bármelyik oldali ellenfeleink ne szolgáltak volna rá.

Folytatódik tehát a fideszes képviselők-Echo tévé-Magyar Hírlap közös országjárás. A nép „felokosításának” színvonala nem változott, csak a célpont került át a komcsikról-liberálisokról a Jobbikra. Úgy látszik, a baloldalon nincs több levadászásra érdemes szavazatmennyiség (a liberálisoknál már rég nincs). Mert természetesen, mint mindig, a Fidesz és összes csatolt része most is elvi politizálást folytat.

A gerinc

És érdekmentes politizálást. Téved, aki azt hiszi, a Fidesznek bármilyen érdeke fűződik a hatalomhoz, hogy bármiféle torz hatalom-, uralom-, uram bocsá’, bosszúvágy kielégülne bárkiben választási siker esetén, pláne nem lehet szó egy esetleges kormányzás gazdasági hasznairól. Mint Fülöp István országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fórum tagja, a Fidesz országgyűlési képviselője az esten elmondta, „a választási győzelem nem a Fidesz érdeke, hanem az egész tizenötmilliós magyarságé. Szerinte a Fidesz az egyetlen kormányképes erő ma Magyarországon, mert e pártban van helyén ’a fej, a szív és a gerinc’.”

(Mihancsik Zsófia)


* Jegyezzük meg: „milliárdos vállalat- és bankvezetők” sem ott a helyszínen (a Nemzeti Csúcson), sem azóta nem kérték ki maguknak sem az állítást, sem a hangnemet. Sőt, két jeles képviselőjük – Demján Sándor és Csányi Sándor – azóta is megtalálja a módját, hogy a fideszes pártvezér szája íze szerint beszéljen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!