rss      tw      fb
Keres

A költségvetési bizottság támogatta a KT támogatását csökkentő javaslatot

MTI 2010. november 24., szerda 18:10

Az alkotmányügyi bizottsági nem, illetve a gazdasági bizottsági igen után a számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdán támogatta a Költségvetési Tanács (KT) költségvetési támogatását csökkentő javaslatot.

A fideszes Varga József a jövő évi költségvetéshez benyújtott indítványában a Költségvetési Tanács (KT) 835 millió forintos támogatásából csupán 10 millió forintot hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át.

A bizottságban szerdán 18 kormánypárti képviselő igennel, 8 ellenzéki honatya nemmel voksolt a módosító javaslatra.

A bizottság ülésén "csomagokban" szavaztak a képviselők a 2011-es költségvetéshez benyújtott csaknem 400 módosító indítványról. Elsőként a kormány által támogatott kormánypárti javaslatokról voksoltak, ezeket a képviselők 18 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

Az ülésen a legnagyobb vita a Költségvetési Tanács támogatását jelentősen csökkentő indítványról alakult ki.

Veres János (MSZP) szerint veszélyes helyzetet teremthet a javaslat, mert a források ilyen mértékű csökkentését szakmai körökben is visszalépésnek fogják tekinteni, és ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését. A szocialista képviselő szerint a csökkentett költségvetés jelentősen korlátozza a tanács működési lehetőségeit, a KT feladatait egy-egy szakember nem tudja ellátni, ehhez megfelelő számítási háttér kell.

Vágó Gábor, az LMP képviselője is azt hangsúlyozta: szükség van a KT számításaira, amelyek az ellenzék számára azért fontosak, mert a tanács kiszámítja a módosító javaslatok költségvetési hatásait. Ezzel nemcsak a kormányt, hanem az ellenzéket is költségvetési fegyelemre neveli a tanács - fűzte hozzá.

Dancsó József (Fidesz) kiemelte: a 2010-es költségvetés idején is működött már a tanács, az előző kormány mégis "semmibe vette" annak javaslatait. Hozzáfűzte: a 20 éve működő Állami Számvevőszéken belül is ott vannak azok a háttérintézmények és szakemberek, akik átlátják a költségvetést.

Hargitai János (KDNP) emlékeztetett arra: a javaslat nem számolja fel magát a jogintézményt, amelynek létrehozását épp a Fidesz kezdeményezte. A kormány elkötelezett a fenntartható költségvetési gazdálkodás mellett, de át fogja alakítani a Költségvetési Tanácsot - hangsúlyozta.

A bizottság megvitatta a költségvetéshez benyújtott ellenzéki módosító indítványokat is.

Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke azt hiányolta, hogy a költségvetés egyes fejezeteihez csak a pénzkeretek vannak "rendelve", a létszámadatok hiányoznak. Úgy vélekedett: így a parlament nem tudja, hogy az egyes intézmények hány embert foglalkoztathatnak.

Vágó Gábor (LMP) hangsúlyozta: a költségvetés vesztese a kulturális-, és szociális szféra, valamint a környezetvédelem, ennek megfelelő módosító indítványokat nyújtottak be. Megemlítette, hogy az LMP eredetileg még 200 millió forinttal növelte is volna a Költségvetési Tanács büdzséjét.

Tukacs István az MSZP-s módosítók kapcsán kiemelte: azok nem növelik a költségvetési hiányt, és pártja szerint egy más, kétkulcsos adórendszeren alapuló költségvetésre, valamint járulékcsökkentésre lenne szükség. A párt módosító javaslatai a foglalkoztatást, a válság során nehéz helyzetbe jutottak segítését helyezik a középpontba - mondta.

A bizottságban egyharmados támogatást sem kaptak az ellenzéki módosító indítványok.

A költségvetési bizottság általános vitára alkalmasnak találta a nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét.

A javaslat szerint 2011-től - életkortól függetlenül - az öregségi teljes nyugdíjra lesznek jogosultak azok a nők, akik legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek. Az előterjesztés szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

A bizottság szerdán 16 igen, 1 nem szavazat, illetve 6 tartózkodás mellett döntött az általános vitára bocsátásról.

Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja a nők kettős helytállásának elismerését, ezzel a bizottságban az ellenzéki képviselők is egyetértettek. Hozzátette: a törvényjavaslat indoklása ennek kapcsán kitér arra, hogy az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Tukacs István (MSZP) kérdésére válaszolva elmondta: a tárca számításai szerint körülbelül 24-30 ezer nőt érinthet a változás, ugyanakkor elképzelhetők eltérések az előzetes becslésekhez képest.

A bizottságban döntés született arról is, hogy önálló módosító indítványt nyújtanak be a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága elnökének tiszteletdíjáról. A javaslat szerint az fb-elnök tiszteletdíja fix összeg, havi bruttó 1.200.000 forint lenne.