rss      tw      fb
Keres

Caplovic: Sólyom követelései nyelvi gettóhoz vezetnének

MTI 2010. március 19., péntek 10:56

A szlovák kormányfő helyettese szerint Sólyom László államfő követeléseinek megvalósítása, hogy a kisebbségi magyarok idegen nyelvként tanulják a többségi nyelvet, a magyarok még nagyobb elszigeteltségéhez és magyar "nyelvi gettó" kialakításához vezetne.

"Ez egy újabb hallatlan beavatkozás országunk (Szlovákia) belügyeibe, újabb támadás, amely ellentétes a Szlovákia és Magyarország között 1995-ben aláírt jószomszédi szerződéssel. És ne feledjük, hogy ellentétes a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával is" - írja Dusan Caplovic abban a cikkében, amely a Pravda című szlovák politikai napilapban jelent meg pénteken.

Caplovic szerint Sólyom követelése a szlovákok számára azért is veszélyes, mert célja "egynyelvű magyar tömb" kialakítása az Európai Unión belül. Úgy véli: a magyarok számára az az elképzelés, miszerint az EU nem az államok, hanem a kulturális nemzetek közössége, "kitűnő alkalom a magyar közösség megálmodott egyesítésére" a Kárpát-medencében.

"Az ilyen gondolkodás azonban retrográd, revizionista és visszatérés a Trianon előtti időszakba" - húzza alá a szlovákiai kisebbségek ügyeivel foglalkozó kormányfőhelyettes. A szlovák kormány ezért ezt a célt és a gondolkodásmódot egyértelműen elítélte.

Caplovic azt állítja, szükség van a kisebbségi magyar iskolákban a szlovák nyelvoktatás színvonalának emelésére. Szerinte mérlegelni kell egyebek között azt is, hogy valamelyik szaktantárgyat szlovákul tanítsák a magyar iskolákban.