rss      tw      fb
Keres

Orbán máltai kirándulásaSzombaton, november 20-án meglepetéssel olvastam a Malta Independent Online-ban, hogy „a jövő héten Viktor Orbán, Magyarország miniszterelnöke látogatást tesz Máltán”, ugyanis az MTI híreiben erről a kétnapos látogatásról nem lehetett olvasni. Megnéztem a Fidesz honlapját, ott sem volt szó semmiféle máltai kiruccanásról.

November 21-én, vasárnap délután a magyar miniszterelnök valóban megérkezett a Malta National Airportra, ahol a máltai külügyminiszter, Tonio Borg fogadta. A repülőtér mindössze 5 km-re van Vallettától, Málta fővárosától. Nem tudom pontosan, mégis mit gondolt Orbán Viktor, amikor egy hivatalos látogatásra nyakkendő nélkül, egy lila-fehér csíkos ingben érkezett, míg mondanom sem kell, hogy a máltai külügyminiszter az alkalomhoz illően volt felöltözve. Az igaz, hogy novemberben Máltán nagyon kellemes az idő, 17-25 °C, de azért mégiscsak hivatalos látogatásról volt szó.


Másnap Orbán tárgyalásokat folytatott Lawrence Gonzi miniszterelnökkel az Auberge de Castille-ban, a máltai miniszterelnök hivatalos rezidenciáján. A beszélgetés után közös sajtóértekezletet tartottak, ahol a két miniszterelnök sok mindenben nem értett egyet. Míg Orbán arról beszélt, milyen szerencsés Magyarország, hogy nem tagja az eurózónának, Gonzi meglehetősen élesen (pointedly) megjegyezte, hogy „amikor Málta és Magyarország belépett az Európai Unióba, akkor az euró bevezetését is felvállalták”. A máltai miniszterelnök hozzátette, hogy ő „mindig helyeselte a maastrichti kritériumok betartását, mert a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása, az államadósság lefaragása a GDP 60 százalékára és az alacsony infláció már önmagukban helyes célok”. Ezután Gonzi hosszasan ecsetelte az euró bevezetésének előnyeit, és hogy Máltának az euró bevezetése csak előnyökkel járt.

Orbán erre gazdasági előadásba kezdett. Arról beszélt, hogy „munkanélküli gazdasági fellendülés nem lenne jó Európának”. Ellenkezőleg, az Európai Uniónak teljes foglalkoztatásra kellene törekednie. A gyáripar fellendülésére kell összpontosítani, mert szolgáltatásokon alapuló gazdaságra nem lehet támaszkodni. Mr. Gonzi azt mondta, ezzel egyetért ugyan, de „ igazi gazdasági fejlődés csak akkor érhető el, ha szilárd gazdasági alapokra építünk”. Mindebből én azt vettem ki, hogy Gonzi jól felkészült a találkozásra, és pontosan tudja, mi történik Magyarországon Matolcsy György vezetésével.

Minderről nem lehetett olvasni otthon szinte semmit. November 22-én délután megjelent egy rövid hír a máltai látogatásról, de mindössze a Times of Malta igen rövid cikke alapján, amelyben a fent említett témákról szó sem esett. Inkább arról, hogy „Orbán Viktor biztosította a máltai kormányfőt vallettai hétfői tárgyalásukon: a magyar EU-elnökség idején képviselni fogja, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelem anyagi terheit osszák meg a tagállamok között”. A Fidesz honlapja mély csendbe burkolózott, és a miniszterelnök honlapján mindössze az MTI összefoglalóját lehet olvasni.

Az egész dolog érthetetlen számomra. Miért nem adtak pontos részleteket Orbán Viktor programjáról? Miért nem volt magyar újságíró jelen a vallettai látogatáson? Mindenesetre köszönhetően az internet áldásainak, volt valaki, aki felfigyelt mindarra, ami Máltán elhangzott.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!