rss      tw      fb
Keres

Biztos léptekkel a kuka felé
Tisztelt ellenzéki politikus urak!


A DK elnöke tegnap a Népszabadságban, ma a Galamusban tett Önöknek egy ajánlatot. (A DK törvényesen működő, demokratikus párt, amellyel Önök immár a második választáson lépnek fel együtt, a párt elnöke pedig legitim elnök, akivel Önök sokadszor ülnek tárgyalóasztalhoz.)


Az ajánlat arról szól, hogy nem a parlamenti választás előtt három hónappal és nem az önkormányzati választás előtt kettővel kéne „ki kit szorít ki”, „kinek torzabb a kompromisszum-fogalma” és „kinek vannak rosszabb ötletei” alapon, sorozatos botrányok közepette egyeztetni az együttműködésről egy olyan választási rendszerben, amelyben önállóan egyik ellenzéki párt sem fogja soha legyőzni a jelenlegi egypártrendszert. Az ajánlatot el lehet vetni, megfelelő indoklás kíséretében, lehet vele vitatkozni, megfelelő érvekkel alátámasztva, lehet sokkal jobb, életképesebb ajánlattal előállni, sőt el is lehet fogadni kiindulópontként, amelyen a későbbiekben majd lesz mód csiszolni.


Egy módon nem lehet rá válaszolni: személyeskedve. Mert ha az a válaszuk, hogy Gyurcsány „az ellenzék egészének megújításában nem illetékes már”, meg az, hogy „aki elment, elment… Aki a valódi baloldalt nem erősítette, hanem megroppantotta, az megroppantotta”, akkor Önök semmiben sem különböznek az uralkodó párt politikusaitól, politikafelfogásától, beszéd- és gondolkodásmódjától. Ők voltak azok, akik Magyarországon előbb bevezették, majd általános gyakorlattá tették azt az undorító, mindent és mindenkit lealjasító módszert, hogy a politika véletlenül sem ügyekről, problémákról és a megoldásukra irányuló vitákról szól, hanem az ellenfél otromba sértegetéséről és semmibevételéről, vélt vagy valós, mindenesetre tutira nemtelen hátsószándékainak a találgatásáról, és megfellebbezhetetlen kiközösítésekről.


Ha Önök már azt se veszik észre, hogy ugyanott tartanak, ahol az uralkodó párt, ha nem érzik önmagukhoz méltatlannak, hogy így gondolkoznak a politikáról és a saját kollégáikról, akkor megérdemlik a sorsukat. Azt is, hogy leszerepeljenek, azt is, hogy szétessenek, és megérdemlik azt a tragikus helyet is, amelyet a választóknál „kivívtak” maguknak.


Mert félreértés ne essék: Önök ilyenkor nem Gyurcsány Ferencet lökdösik be a kukába, hanem a saját választóikat veszik semmibe, mert láthatóan úgy gondolják, hogy a hülye liberális/baloldali magyar ennyivel is beéri. Mert őt is annyira megrontotta már a Fidesz, hogy másra se vár, mint hogy valaki ellen uszítva legyen. Noha az Önök helyzetéből teljesen világos, hogy nem, nem erre a beszédre és magatartásra vágyik a nemfideszes választó. Vagyis ha az ilyen módszerekkel sikerül Gyurcsányt kidobniuk a kukába, Önök is mennek vele együtt.


Lehet, hogy Gyurcsány nem alkalmas az ellenzék egészének megújítására (szerintem nincs is ilyen ambíciója, furcsállnám, ha még egyszer a nyakába akarná venni azt az MSZP-t, amelyik még mindig „a valódi” baloldalnak hiszi magát és még mindig gőze sincs arról, hogy nem a volt elnöke „roppantotta meg” meg a pártot, hanem a saját megkövesedett működési módja és gondolattalansága, vagy az Együtt-PM-et a maga életidegen politikusaival). Az is lehet, hogy nem ez Gyurcsány Ferenc legsikerültebb dolgozata. De másodszor áll elő a javaslatával, azért, hogy ne az ellenzéki pártokon röhögjön vagy háborodjon fel a fél ország minden választás előtt. Igaz, nem kidolgozott javaslatot tett, és jobb is, mert akkor meg azt hánynák a szemére, hogy kész megoldásokat akar Önökre erőszakolni. Az viszont biztos, hogy ha nincs bejáratott technikája az ellenzéki egyeztetésnek, csak az állandó nyilvános inszinuációk és baklövések vannak, akkor a legjobb tartalom is ott végzi, ahol az egész jelenlegi bagázs, ki ezért, ki azért: tényleg a kukában. Sajnos velünk, magyar baloldali és liberális, sőt a címke nélküli polgárokkal együtt.


Ezért mindannyiunk érdekében arra kérem Önöket, a jövőben csapjanak a kezére minden politikusuknak, akitől csak ilyen reakciók írására futja.