rss      tw      fb
Keres

Handelsblatt–RTL: Nacionalista kormány a nemzetközi konszern ellen




A Handelsblatt című német gazdasági lap Bertelsmann Magyarország ellen címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar cikkét. Az RTL Magyarországon az utolsó tévéadó, amely nem hagyja, hogy a nacionalista kormány beleszóljon a műsorba. A kormány büntetőadóval áll bosszút. Ám a médiakonszern védekezik – és segíti a sajtószabadságot.


Ez egyedülálló a Bertelsmann történelmében: az igazgatótanács elnöke megrója az Európai Unió egyik kormányát. Magyarország esetében az egyébként visszafogott Thomas Rabe vezérigazgató minden húrt megpendít. Európa legnagyobb médiakonszernje védekezni akar az álláspontja szerint diszkriminatív reklámadó ellen, amelyet Orbán Viktor jobboldali populista kormánya rendelt el az RTL ellen. Az új szabályozás Rabe szerint „egy szabadelvű Európa alapvető értékeivel nem egyeztethető össze”. Ezért a konszern minden erejével – egészen az Európai Bíróságig – védekezni akar a Lex RTL ellen.


A reklámadóval Orbán megpróbál gazdasági sebet ejteni a kormánytól független szórakoztató adón. A kelet-európai uniós tagállamban az RTL az egyetlen magántelevízió, amely nem hagyja, hogy a kormány beleszóljon a műsorába. Ezért a magatartásért kapta most meg a nyugtát a Bertelsmann-leányvállalat.


A reklámadó senkit nem sújt Magyarországon erősebben, mint az RTL-t. Az augusztus közepén életbe lépett törvénnyel a korábban erősen nyereséges budapesti adó köteles nyeresége 40 százalékát leadni az államkasszának. a Bertelsmann cég az első, 3,4 millió eurós részt néhány napja már be is fizette. A következő részlet november végén válik esedékessé. A Bertelsmannak már az első félévben 88 millió eurónyi leírást kellett végrehajtani. Ez több, mint a magyar leányvállalat cégértékének a fele.


A német anyacég védelme fontos a budapesti adó számára. Ugyanis a harc, amelyet a magyar menedzsment a sajtószabadságért folytat, veszélyessé válhat az érintettek számára. A budapesti felelősökkel folytatott beszélgetésben érezhető a nagy feszültség. De az RTL-nél senki sem akarja hagyni, hogy megfélemlítsék, noha nagy nyomás nehezedik az adó vezetésére és főszerkesztőségére, amióta a nagyhatalmú kormány a magáncsatornát kockázatnak és veszélynek tekinti.


Szomorú, de igaz: Magyarországon napirenden vannak a külföldi cégek és ágazatok elleni rendkívüli törvények. Az energiaszolgáltatóknak, a kereskedelmi láncoknak vagy a bankoknak is érezniük kellett már Orbán kemény kezét. Miközben az olyan konszernek, mint a Deutsche Telekom, az RWE vagy az E.On inkább megadják magukat vagy a nyilvánosság előtt hallgatnak, a Bertelsmann első nehéz súlyú német szereplőként védekezik a budapesti törvényhozási önkény ellen.


Nacionalista kormány a nemzetközi konszern ellen


Az RTL esete megmutatja, hogy mostanra mennyire bizonytalanná lett Magyarország befektetési helyszínként a külföldi vállalatok számára. Orbán a kétharmados parlamenti többségével hűbérúrként azt tehet, amit akar. A nem kedvelt vállalatokat és ágazatokat így fiskális úton szolgasorba lehet taszítani, ha ez politikailag vagy gazdaságilag jól jön. Az adó- és gazdaságpolitikai önkény különösen az olyan piaci szereplőket sújtja, amelyek az autóipartól eltérően nem tudnak viszonylag gyorsan helyszínt változtatni.


Berlinben figyelemmel kísérik a magyarországi gazdasági helyszín romlását. Ha Orbán nem is akarja tudomásul venni: a magyarok gazdaságilag gyenge országa már rég nem az egyetlen helyszín, amely közel van a közép-európai piacokhoz, és emellett olcsó munkaerőt és izgalmas befektetési lehetőségeket kínál. Sigmar Gabriel (SPD) német szövetségi gazdasági miniszter a legutóbb Berlinben tartott Balkán-konferenciával szélesre tárta az ajtót a dél-európai új piacok felé, amelyek sok új lehetőséget kínálnak a befektetőknek.


Magyarország közben olyan új, EU-n kívüli partnereknek udvarol, mint Oroszország és Kína. Az új gazdasági stratégia fontos fokmérője lesz hamarosan a szeptember közepén, Budapesten tartandó német-magyar gazdasági párbeszéd, amelyen Elmar Brok (CDU), az Európai Parlament képviselője, és a Bertelsmann volt lobbistája is részt vesz.


Az RTL körül Magyarországon folyó harc több mint harci bemutató egy nacionalista kormány és egy nemzetközi médiakonszern között. A konfliktus kimenetelével megmutatkozik majd, hogy az Európai Unió egyik tagállamában lehetséges-e adótörvényekkel kötőfékre fogni a kormányt bíráló, nem kedvelt sajtóorgánumokat. Rabe, a Bertelsmann főnöke esetleg kiadhatja az utasítást, hogy az RTL frusztráltan vonuljon ki Magyarországról. Ám az, hogy felveszi az elé dobott párbajkesztyűt, és harcba száll, bátor tett, és fontos egy olyan ország számára, ahol a sajtó szabadsága a kerekek alá kerül.





Hans-Peter Siebenhaar, a Handelsblatt tudósítója és könyvszerző miden hétfőn megírja, hogyan látja a kommunikáció világát. A rovat címe: Médiakomisszár.