rss      tw      fb
Keres

Avassunk Várkert Bazárt!
Ismét egy zseniális kommunikációs trükkel állt elő a Fidesz, nevezzük egyszerűen „Bontott Csirke” projektnek (BOCSI). A projekt lényege: a lehető legtöbb ismert, a városépítészetben is jelentős objektumot kell félkészre felújítani (sok kő, sok építőanyag), amelyeket jól kiválasztott tetszőleges alkalmakkor (pl.: választások, nemzeti ünnepek, türkmén államfő érkezése stb.) újra és újra fel lehet avatni. A projekt legfontosabb kritériuma a többször „avathatóság”, vagyis hogy rendszeresen (köz)média-eseményt lehessen generálni egy-egy objektum avatása körül. A projekt kellékei viszonylag könnyen és gazdaságosan, rokoni-baráti körből beszerezhetők, úgymint bazaltkockák többféle méretben, csiszolt műkő lapok ugyancsak változatos formákban, alapozó és kötőanyag, víz, cirokseprő, széles nemzeti színű szalag, matyópárna, rajta olló. Kellenek még a Nemzeti Együttműködés Rendszere iránt elkötelezett magas rangú avatóemberek (főpolgármester, kulturális államtitkár, MMA-vezető), nemzeti elkötelezettségű hosszú combú hostess lányok, továbbá egy, azaz 1 db úgynevezett mobil avatóbeszéd (az MMA honlapjáról regisztráció után letölthető), amelyben pusztán az időpontot, az alkalom megnevezését és a Kedves Vezetőre való aktuális utalást kell cserélni, a többi rizsa maradhat. Ja, és kell hozzá 1 db Európai Unió, a szemfényvesztések finanszírozására. Természetesen meghívásos pályázat, bevált és beavatott tervezővel, kivitelezővel, szigorúan a haveri körből, a szokásos mechanizmus.


Fontos, hogy már maga az átadási ceremónia tegye világossá – például a beszédekbe foglalt tréfás mentegetőzésekkel –, hogy lesz újabb átadás („semmi sem lehet tökéletes”, „csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik”, „néhány apró simítás még hátra van”, „jövőre veletek ugyanitt, hajrámagyarországhajrámagyarok” stb.) Természetesen az avatóünnepségek sorozata maga is szocializációs folyamat: a fugázatlan kőlerakások, a cipőre tapadó cementágy, a hátrahagyott műanyagzacskós falazóanyag, az ideiglenes kerítésgöngyöleg mind-mind a befejezetlenséget, az „úton levést”, a „rendezni végre közös dolgainkat” attitűdjének kialakulását segítik. Vegyük észre, hogy semmi se spontánul rendetlen, hiányos. Tudatosan tervezett félkész-áruk tömegmarketingje zajlik, meglepően jó hatásfokkal.


Most érkezett: Három a magyar igazság – a Várkert Bazár legközelebbi átadása október 23-a tiszteletére várható. A jövő év elejére a kormány a következő rezsicsökkentéssel együtt kialakítja azt a rendszert, amelynek segítségével mindenki saját maga rendelhet köztéri avatóünnepséget. A szolgáltatást a határon túli honfitársaink a következő, 2050 körül esedékes választások előtt kedvezményesen vehetik igénybe.