rss      tw      fb
Keres

Új ellenség





A politikai ellenfél kriminalizálása, a koncepciós ügyek kreálása nem új jelenség az Orbán-rendszerben. Mihelyt 2010-ben megalakult az új Országgyűlés, amelyet a miniszterelnök nem véletlenül nevezett egyik rádiónyilatkozatban forradalmi országgyűlésnek, kezdetét vette az „elszámoltatás”. Előbb Papcsák Ferencet, majd zuglói polgármesterré választását követően Budai Gyulát nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak, ők gyártották a feljelentéseket. Az ügyek többségéből vádemelés sem lett, elindult néhány eljárás, amelyek nagy részéből nem lett elmarasztalás, de az érintetteket éveken át hurcolták meg. A legnevezetesebb ügy a Sukoró-ügy, amely eredetileg Gyurcsány Ferenc ellen irányult, de ellene nem tudtak vádat emelni. A per folyik. Nevezetes ügy a tábornok-per vagy a titkosszolgálati vezetők elleni „kémper” is. Olyan ügyeknek is látszanak koncepciós elemei, ahol lehetnek valódi bűncselekmények is. Több ügyben mondták el a gyanúsítottak, hogy az eljárás során arra próbálták őket rávenni, tegyenek vallomást Gyurcsányra vagy más politikusra. Emiatt is tűnnek koncepciósnak az eljárások. Meg amiatt, hogy például Gyurcsánnyal kapcsolatban Lázár János már leendő frakcióvezetőként úgy nyilatkozott a Heti Válasznak, hogy dolga lesz majd az igazságszolgáltatással.


Most új ügy jutott el odáig, hogy a rendőrség akcióba lépjen, megszállja az Ökotárs alapítvány irodáit, házkutatást tartson, és két feltételezett bűncselekmény – hűtlen kezelés és tiltott hitelezés – ügyében nyomozzon. Hogy a kormánynak itt valami nem tetszik, s hogy a nemtetszés politikai természetű, az magából Orbán tusdnádfürdői beszédéből derül ki*. A vádakat több nyilatkozatban a miniszterelnökség minisztere és illetékes államtitkára közölte a nyilvánossággal. Míg a korábbi ügyekben mindig valami anyagi kártevéssel vádolták a gyanúba keverteket, ilyesmit most mintha nem sikerült volna találni. De nem ez teszi jelentőssé az Ökotárs elleni fellépést, hanem valami más. Az összes eddigi konstruált ügy az előző kormány tisztségviselői, a korábbi kormánypártok emberei ellen irányult. Most viszont a civil szervezetek finanszírozásában tevékenykedő alapítványi embereket támad az eljárás, akiknek nincs közük a „kommunistákhoz”. A vélt politikai kapcsolat a korábbi kormánypártokkal élesen szemben álló LMP. A korábbi ellenségek mellé most új ellenséget találtak, a kritikus civileket. Mindenkinek tudnia kell: senkit sem tűrnek meg, aki nem az ő megbízható, kézben tartható emberük.





* A szerk. megj.: „…ha megnézem a magyarországi civil világot, azt, amelyik a nyilvánosságban rendszeresen szerepel – most a norvég alap körüli viták ezt fölszínre is hozták –, akkor azt látom, hogy itt fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk. És ezek a fizetett politikai aktivisták ráadásul külföldiek által fizetett politikai aktivisták. Meghatározható külföldi érdekkörök által fizetett aktivisták, akikről nehéz elképzelni, hogy ezt szociális beruházásnak tekintsék, sokkal inkább indokolt az a fölfogás, hogy ezen az eszközrendszeren keresztül befolyást kívánnak adott pillanatban és adott kérdésekben gyakorolni a magyar államéletre. Nagyon fontos tehát, ha újjá akarjuk szervezni a liberális állam helyett a nemzeti államunkat, akkor világossá kell tenni, hogy itt nem civilekkel állunk szemben, nem civilek jönnek velünk szemben, hanem fizetett politikai aktivisták, akik külföldi érdekeket próbálnak Magyarországon érvényesíteni.” Mondta Orbán Tusnádfürdőn, másfél hónappal azelőtt, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított és házkutatást tartott az Ökotárs Alapítványnál.