rss      tw      fb
Keres

Afrika-kupa – támadás a togói válogatott ellen

Pénteken, két nappal az Afrikai Nemzetek Kupája ünnepélyes megnyitója előtt gépfegyverrel támadták meg a togói válogatott szállító buszokat Kongó és Angola határán. (A Sky News beszámolója) Az egyik sofőrt megölték, többen, köztük két játékos is – a középhátvéd Serge Akakpo és a kapus Kodjovi Obilale – megsebesültek. A merényletet a Cabinda tartomány önállóságáért küzdő szeparatisták vállalták magukra.
„Két sebesült játékosunk van – mondta Thomas Dossevi, a Nantes csatára a Radio Monte Carlo újságírójának. – Éppen a határon voltunk, a papírokat töltöttük ki, körülvéve rendőrökkel. Aztán egyszer csak hatalmas géppuskazajt hallottunk. Mindenki az ülések alá vetette magát. A rendőrök visszalőttek. Olyan volt, mintha háborúban lennénk. Megrázott bennünket a dolog. Amikor kiszálltunk a buszból, azt kérdeztük magunktól: Miért éppen mi?” Majd ezzel zárta a beszélgetést: „Golyót kapni egy futballmeccs miatt, mocskos dolog.”


Thomas Dossevi

Az Afrika-kupa szervezőbizottság szóvivője a togói labdarúgó szövetséget tette felelőssé a történtekért. Mint mondta, ők minden szövetségtől információt kértek arról, mikor és hogyan érkezik, és csak a togóiak nem válaszoltak, továbbá azt sem közölték, hogy országúton, autóbusszal érkeznek az edzőtáborból a torna színhelyére.

Emmanuel Adebayort, a Manchester City csatárát, a togói válogatott legjobb játékosát elutazása előtt kérdezték a lehetséges veszélyekről, és akkor ő így válaszolt: „Mi Afrikában születtünk, tudjuk, miről van szó. Néhányan bizonyára félnek, amit megértek. De én visszatérek Afrikába, készen állok Cabindára.” Most azt nyilatkozta a BBC-nek: „Ha a biztonság nem kielégítő, holnap elmegyünk. Nem hiszem, hogy bárki is fel akarná áldozni az életét”, idézi a The Times.


Emmanuel Adebayor

„Afrika legnagyobb éve tragédiával kezdődött” – írja a togóiak tragédiájáról a The Guardian.

Mindent megváltoztatott a togói csapatot szállító autóbuszt ért támadás sok olyan focista számára, aki a hideg Európából elutazott a harmincfokos szubszaharai melegbe, és úgy érezte, valami új kezdődik majd. A brit lap szerint ezek után lehetetlen lesz normális módon lebonyolítani a tornát. A togói csapat egyik tagja azt mondta, Togo kiszáll a versenyből (hétfőn játszanák az első mérkőzésüket Ghána ellen). „Senki sem akar játszani”, mondta Alaixys Romao. „Képtelenek lennénk rá, mindenki a sérültekért aggódik. Túl sok vért láttunk a földön.”

A Guardian szerint a támadás különösen tragikusan érintette az afrikai futball ikonjait, akik nagyon büszkék voltak az Afrika-kupára. Hiszen Michael Essien, Didier Drogba és Samuel Eto'o, a világfutball nagy alakjai bizonyítják, hogy az Afrikai futball sohasem volt még ilyen jó. Számos afrikai játékos játszott már a Bajnokok Ligájában, sokan több millió fontban mérik a fizetésüket. „Vegyük csak Malit: az ország csapata nyitómérkőzést játszik a házigazdákkal. Középpályásaik közt ott van a barcelonás Seydou Keita, a Real Madrid-os Mahamadu Diarra, a csatársorban pedig a sevillás  Frédéric Kanouté.” Hétfőn lép pályára Elefántcsontpart csapata Didier Drogbával, akit olyan társak segítenek, mint Salomon Kalou vagy a Touré-fivérek.

A legtragikusabban azonban Angolát érinti a dolog. „Ez a torna, amely semmi másról nem akart szólni, mint a futballról és Afrika ünnepléséről, most a gyalázatos erőszak és a tragédia áldozatává vált.”


Angola és Cabinda exklávé térképe

A Le Monde szerint Angola függetlenségének kikiáltása (1975) óta dúl a harc a tartományban. A lázadók az ország északi részén fekvő Cabinda tartomány autonómiáját követelik.

A The Times így foglalja össze a polgárháború örökségét:

Noha Angola még ma is sokat szenved az egykori polgárháborús évtizedektől (a legutolsó harcsorozat 2002-ben ért véget), az ország az utóbbi években stabil volt. 1979 óta van kormányon az autoritárius José Eduardo dos Santos. A háború utáni újjáépítést erőteljesen támogatta a bimbózó olajipar, noha a belőle származó gazdagság csak lassan éri el az állampolgárok többségét. A brit külügyminisztérium csekélynek írja le az Angolába utazókat fenyegető terrorizmus veszélyét. Cabinda tartomány azonban, a Kongói Demokratikus Köztársaság határánál, erőszakos szeparatisták területe. 2008-ban több támadás is történt ott, külföldi állampolgárok ellen is, és mindegyikért ők vállalták a felelősséget. Már akkor megígérték, hogy nem hagyják abba.


Ajánlja az írást másoknak is!