rss      tw      fb
Keres

Kósa Lajos: a legnagyobb baj a morál, az erkölcs összeomlása

MTI 2010. március 19., péntek 21:29

A morálról, az erkölcsről, az identitástudatról és a rendről beszélt Kósa Lajos a szerencsi Rákoczi vár falai között péntek este egy lakossági fórumon.

Magyarországon a gazdaság, az oktatás, az egészségügy állapota rossz, általános nehézségekkel küzd az ország, ám van olyan bajunk, amely igazából ezeknél is nagyobb - hangoztatta a Fidesz alelnöke a várban összegyűlt több száz ember előtt.

Ha egy ember, egy kisebb közösség vagy akár az egész nemzet morálja, erkölcse omlik össze, ott nagyon nagy a baj, és kijelenthetjük, hogy negyven év kommunista uralom után, valamint húsz évvel a rendszerváltás után az emberek, a közösségek erkölcsi, morális állapota rossz - vélekedett Kósa Lajos, aki szerint már néhány erkölcsi alapigazságot sem tudnak értelmezni pontosan az emberek.

A politikus azt mondta: nem lehet egy közösség tartósan sikeres morál és erkölcs nélkül, "ezt újjá kell építenünk", fáradságos és hosszú lesz a munka, arra a 3-4 millió magyarra kell támaszkodni, akinek ez evidencia, és meg kell értetni a többiekkel, hogy ez mindenki számára nagyon fontos. Olyan sikeres társadalom nincs a világon, amelynek morálja nincs.

Debrecen polgármestere szólt arról, hogy nem létezik olyan közösség és egyén sem, társadalom sem, amely úgy lenne sikeres, hogy nincs neki identitása, nincs neki öntudata, gerince.

"A szocializmus negyven éve előszeretettel rombolta ezt le", a magyar nemzeti öntudat erőteljesen rombolódott, és az elmúlt húsz év sem változtatott ezen semmit, az elmúlt húsz év ezt a munkát tovább végezte - mondta, hozzátéve: aki a nemzet öntudatát, identitását akarja elvenni, az gonosz ember.

Ne vegye el senki tőlünk azt, ami a mienk, legyen öntudata az embereknek, "nehogy már szégyenkezni kelljen a Kárpát-medencében másokkal szemben" - mondta hallgatósága hangos egyetértését kiváltva, majd megjegyezte: lehet, hogy a szocialistáknak éppen az az identitás nélküli szavazótömeg kell, amelyre négyévente egyszer van szüksége. Bárki kerüljön is kormányra, el kell kezdeni visszaépíteni, helyreállítani a magyar nemzeti öntudatot.

Kósa Lajos megemlítette azt is: véleménye szerint összeomlott a rend iránti fogékonyság és képesség.

A magyar állam a magyar embernek nem a barátja, hanem az ellensége, a magyar állam a magyar emberben gazembert lát, ez a helyzetet tarthatatlan, ezen változtatni kell - mondta a Fidesz alelnöke, aki szerint az emberek éppen ezért nem jogkövetőek.