rss      tw      fb
Keres

Togo visszalépett az Afrikai Nemzetek Kupájától

A csapatszállító buszok elleni pénteki fegyveres támadást követően döntött így az afrikai ország kormánya és válogatottja. Thomas Dossevi, a válogatott csatár képviselte a játékosok véleményét, akik élesen bírálták az Afrikai Futballszövetséget, mert nem volt hajlandó elhalasztani a torna kezdését. Ezért aztán a csapat úgy döntött, „hazaviszi a halottait”.


A Togói Köztársaság

A The Guardian értesülése szerint Emmanuel Adebayor, a Manchester City csatára, a togói válogatott kapitánya megbeszélést folytatott csapattársaival, akik kijelentették, képtelenek a folytatásra. Ugyanebben az értelemben nyilatkozott a togói kormányszóvivő: „A drámai körülmények miatt nem tudjuk folytatni az Afrikai Nemzetek Kupáját. Játékosaink sokkos állapotban vannak.”

Adebayor egyébként azt mondta a BBC Afrique-nak: „Nagyon sok ember szeretne a helyünkben lenni (focistaként), de nem hiszem, hogy bárki fel lenne készülve arra, hogy az életét feláldozza.”

A Fifa együttérez a togói csapattal, az angolai szervezőbizottsággal, és teljes körű jelentést vár  helyzetről Issa Hayatoutól, a torna szervezőbizottságának elnökétől.

A Togóval egy csoportba került Elefántcsontpart, Ghána és Burkina Faso jelezte, hogy ők játszani fognak. Az angolai szervezők arra kérték őket, maradjanak továbbra is Cabindában, a csoportmeccseknek kijelölt helyszínen, fegyveres őrök felügyelete mellett.


Az elefántcsontprati játékosok busza, erős rendőri védelem alatt

A merényletet elkövető fegyveres csoport bejelentette, további támadásokra készül: „Ez a hadművelet csak a kezdete azoknak a tervezett akcióknak, amelyeket egész Cabinda területén végre fogunk hajtani.”

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) közleményt adott ki, amelyben közölte, folyamatos párbeszédben áll a Fifával és a torna szervezőbizottságával, hogy biztonságban tudja a Premier League játékosait. „Az angolai szörnyű eseményeket követően az FA folyamatos kapcsolatban áll valamennyi angol klubbal is, amelynek a tornán játékosai vannak.”

A Manchester City szerint egyébként Adebayor már szombat este repülőre ült, noha úticélját a klub nem tudta pontosan megmondani. „Egész nap telefonkapcsolatban álltunk Emmanuellel, beszéltünk a tanácsadóival és a barátnőjével, úgyhogy hazajön.” Roberto Mancini és a klub vezetői biztosították arról, hogy „a szörnyű támadás után annyi időt kap, amennyire szüksége van, hogy túltegye magát a megrázkódtatáson”.

A BBC szerint a Premier League szakvezetői megosztottak abban a kérdésben, hogy játékosaiknak vissza kell-e térniük az Egyesült Királyságba a togói csapatot ért támadás után. A Hull City menedzsere, Phil Brown azt mondta: „Két játékosom van szolgálatban [Angolában], és azt akarom, hogy hazajöjjenek.”

Arsene Wenger (Arsenal) és David Moyes (Everton) szerint azonban egy ilyen támadás nem állíthatja le a tornát.

Harry Redknappnek (Tottenham) egyetlen játékosa sincs kint Angolában, de azt mondta, ő megfontolná, nem kellene-e lefújni az egész dolgot. „Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, a következő lövésre várva.”

Martin O’Neill (Aston Villa) megrendüléssel vette tudomásul a történeteket, de megkönnyebbült, hogy középpályásának, Mustapha Salifounak nem esett baja.

A skót Hibernian szakvezetője, John Hughes védőjét, Sol Bambát félti, aki Elefántcsontpart válogatottjával a cabindai csoportban kezdi a tornát. Nem akarja hazahívni Bambát, mondta. „Minden bizodalmam a Fifában és a helyi szervezőkben van.”

A tornán összesen 31 olyan játékos vesz részt, aki az angol első osztályban játszik.


Ajánlja az írást másoknak is!