rss      tw      fb
Keres

Csatlakozunk az ÉS és a Mancs tiltakozásáhozA Galamus-csoport csatlakozik az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs akciójához: pénteken, a napi főcikk helyén „üres ablakot” találnak majd az olvasók a Galamusban is.


Az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs című hetilap úgy döntött, a héten megjelenő számában üres címlappal tiltakozik a médiatörvény-javaslat ellen (hivatalos nevén: törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról. Akik a nevüket adták hozzá: Cser-Palkovics András – Fidesz, Rogán Antal – Fidesz, Menczer Erzsébet – Fidesz).

Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője elmondta: a tervezet újságíró-, nyilvánosság- és szakmaellenes, célja pedig a sajtó kontrolltevékenységének kiiktatása. A főszerkesztő a Népszavának azt nyilatkozta: „ez a kormány szeret fenyegetni – csak így értelmezhető az egész kiterjesztett jogkörű médiahatóság létrehozása, tevékenysége, a kialakuló szabályozás”.

Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője elfogadhatatlannak tartja a „sajtóbíróság” létrehozását, a javaslatban szereplő, a hetilapokra kiróható, 10 milliós összegű bírságot pedig komoly fenyegetésnek. Még rosszabb azonban az a tervezett szankció, hogy egy adott sajtóorgánum megszüntethető nyilvántartási számának visszavonásával. Elfogadhatatlan az is, hogy a tervezet a médiahatóság kizárólagos jogkörébe helyez minden kontrollt.

Majtényi László, a nemrégiben megszüntetett médiahatóság, az ORTT volt elnöke ugyancsak a Népszavának nyilatkozott. Elmondta, a tervezet szerint a médiaigazgatásra vonatkozó szabályok megsértőire bírságot is kiszabhat a hatóság, az országos napilapok és internetes sajtótermékek 25 millió, az országos hetilapok és folyóiratok 10 millió forintig szankcionálhatók. Ismételt súlyos jogsértés esetén a médiaszolgáltatót törölni lehet a nyilvántartásból, és azonnali hatállyal felmondható a vele kötött szerződés. Azt viszont, hogy mi minősül jogsértésnek, a törvényből nem derül ki. Azt Szalai Annamáriának, a médiahatóság elnökének feladata lesz rendeletben szabályozni.
Majtényi szerint ez annyit jelent, hogy eddig, ha valakinek nem tetszett egy cikk, a bíróságnál beperelhette a lapot. Most egy közpénzen, milliárdokból fenntartott, kizárólag fideszes tagokból álló állami hivatal akár tönkre is teheti a kormány munkáját kritizáló lapot. A 25 millió forintos bírság kiszabása ugyanis az újság végét jelentheti. De ez nem elég, a törvény továbbmegy. A politikai napilapoktól bármilyen ügyben, korlátlanul kérhet be információkat a Szalai által kinevezett média- és hírközlési biztos, akinek munkáltatója is a médiahatóság elnöke (azaz Szalai Annamária). Majtényi szerint fél éve még világraszóló botrány lett volna abból is, ha egy ilyen törvényt önálló képviselői indítványként nyújtanak be a parlament elé, és a jogalkotási szabályokat mellőzve fogadják el a képviselők.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!