rss      tw      fb
Keres

Fociadalék egy Fidesz-módszerhez„A Fidesz stratégiájának része volt és maradt az az igen ’bölcs’ vagy inkább nagyon-nagyon tisztességtelen módszer, hogy ’mindig fogd másokra a saját bűneidet’. Ha fel akarod számolni a demokráciát, kürtöld világgá, hogy az számolja fel, aki védi; ha a legaljasabb módon akarod lejáratni az ellenfeledet, mondd azt, hogy veled teszik ezt; ha senkivel sem akarsz együttműködni, állítsd felháborodva, hogy nem működnek veled együtt!” – írja Krémer Ferenc mai, Ahol a jövő már elkezdődött: Esztergom című írásában.

Nem ez az egyetlen, évek óta használt Fidesz-módszer, amely régóta tisztán átlátható, mégsem vált, a mai napig sem, közfelháborodás vagy köznevetség tárgyává. Honfitársaink nagy többsége itt is inkább hisz, mintsem hogy a saját megfigyeléseire és a józan eszére hagyatkozna. Nagy baj, mert ha egyszer, talán hamarosan, rájönnek, milyen égbekiáltóan méltatlanul pazarolták a bizalmukat Orbánra és társaira, robbanni fog a felháborodásuk: nem a saját hiszékenységüket fogják szégyenkezve felülvizsgálni, nem önmagukra haragszanak majd, hanem arra, aki éveken át visszaélt fenntartás nélküli odaadásukkal. Nagy baj, mert én hiszékenység- és robbanásmentes világban szeretnék élni. És az a világ, amelyben az emberek nem a saját magatartásuk felülvizsgálatával, hanem dühvel korrigálnak, robbanásra hajlamos világ. És a robbanás után csak újabb hitek és feltétel nélküli odaadások jönnek. Amíg a világ világ. De ez csak egy közbevetett megjegyzés volt.

Az adalék, amellyel Krémer Ferenc állítását megerősítem, édes és friss apróság. Arról szól, hogy ki hanyagol kötelességet magánszenvedély miatt – természetesen a Fidesz szerint.

Mint ismeretes, az MSZP-frakció hétfőn, tiltakozásként, kivonult a parlamenti ülésteremből: nem volt hajlandó részt venni a magánnyugdíjpénztári változásokról szóló törvényjavaslatok vitájában, mert a szocialista képviselők szerint a kormány bűncselekmény elkövetésére buzdít és ehhez tettestársakat keres, s ők nem asszisztálnak az emberek megzsarolásához.

Selmeczi Gabriella a késő este folyó vitában elítélte a kivonuló szocialista képviselőket: szerinte ők a vita helyett inkább a Barcelona–Real Madrid spanyol bajnoki rangadót választották.

Nagyjából ugyanebben az időpontban, tehát este kilenc óra körül Szijjártó Péter, miniszterelnöki megbízott és szóvivő is kiadott egy egymondatos nyilatkozatot: „Nagyon sajnáljuk, hogy a szocialista képviselők a magyar nyugdíjak megmentése helyett a Barcelona– Real Madrid futballmérkőzést választották.”

Namármost.

Semmiféle ismeretünk nincs arról – s ez nem lehet véletlen –, hogy Lendvai Ildikó mekkora focibarát.

Ismereteink, számosak, csak arról vannak, hogy Orbán Viktor mekkora.

Tudjuk, hogy a friss kormányfőnek, akinek június 3-án még egy Görögországhoz hasonlóan a közvetlen államcsőd szélén álló országot kellett sürgősen megmentenie (lásd Kósa Lajos és társai emlékezetes nyilatkozatait), július 11-én, két életbevágó döntés közt, volt ideje és módja Dél-Afrikában megnézni a foci VB döntőjét – állítólag Sepp Blatter meghívására, de az biztos, hogy hűséges kísérője, Csányi Sándor társaságában.

Tudjuk azt is, hogy szeptember 3-án, épp aznap, amikor a Sporttelevízióban megmutatták nekünk az Orbánnal készített egyórás interjút, a nemzeti együttműködés miniszterelnöke Facebook-oldalán tudatta a szövetséges nemzettel: „Ma délután egy norvég fapados társaság gépével Stockholmba repültem, hogy megnézzem az Egervári-csapat debütálását tétmeccsen.”

Tudjuk, hogy szeptember 7-én, ugyancsak hűséges kísérője társaságában, ott ült a Megyeri úti lelátón, a magyar-moldáv meccsen. Ezért aztán a meccs előtt, a „védett személyre” tekintettel, a biztonsági erők lezárták a stadionba vezető utakat és kapukat – egyetlen kivétellel. Nem csoda, ha az összezsúfolódott tömegben emberverés esett meg.

De a legszebb Orbán–foci-történetről július 20-án számolt be a sajtó. Hogy ugyanis a magyar miniszterelnök faképnél hagyta volna az IMF Budapesten tárgyaló delegációját, mert sürgős jelenése volt Győrben, a Videoton-Maribor meccsen. A Hírszerző szerint: „A legkülönbözőbb pletykák keringtek hétfőn a parlament folyosóján a kurtán-furcsán véget ért megbeszélésről. Egyik szerint ’üvöltözésbe fulladt a vita, és Orbán rácsapta az ajtót az IMF-re/az IMF rácsapta az ajtót Orbánra’. Egy másik szerint ’Orbán Viktor meccset akart nézni szombat délután Veszprémben, ezért hagyta ott az egészet, és onnantól Matolcsy György hívogatta mobilon, hogy meddig mehetnek el’.” Az ATV honlapján megjelent Orbán meccsre, az IMF-szakértők pedig haza mentek című írás szerint: „’Hallottam ilyen focimeccsekről szóló megjegyzéseket’ – mondta Róna Péter, közgazdász arra reagálva, hogy Orbán Viktor, miniszterelnök múlt héten csütörtökön az IMF tárgyalásokat otthagyva a Videoton-Maribor meccsre ment.” Ezek után nem csoda, ha a magánszenvedélyek ügyében is jól informált vezető brit gazdasági lap, a Financial Times ezen a napon így kommentálta szerkesztőségi vezércikkben Orbánnak az IMF-fel szemben tanúsított magatartását: „Orbán Viktor mesterhármast rúghat öngólokból".

És az adalék végére egy apró totófeladvány:

Önök szerint hétfő este ki nem nézte a tévében – a nyugdíjrendszerről szóló parlamenti vitában való részvétel helyett – a Barcelona–Real Madrid-meccset?

1: Lendvai Ildikó
2: Orbán Viktor
X: én

A helyes tippet, kérem, Szijjártó Péternek és Selmeczi Gabriellának küldjék el.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!