rss      tw      fb
Keres

Kövér: „visszaadjuk az embereknek a döntés lehetőségét”?

Jó lenne belátni a Fidesz boszorkánykonyhájába, és megtudni azt is, hogy milyen olyan információk birtokában van a felső vezetés, amelyekről az egyszerű mezei fideszes képviselőnek fogalma sincs. Nekik csak megadják a heti jelszavakat, amiket ismételgetniük kell. Mindenkinek figyelmébe ajánlom azt a gyűjteményt, amelyet Mihancsik Zsófia tett közzé a „luxusbaloldalról”.

Általában semmi sem szivárog ki a Szentkirályi utcából, de azért mostanában látszanak hajszálnál egy kicsit vastagabb repedések az általában remekül működő kommunikációban. Legutoljára valami ilyesmit véltem felfedezni két fontos Fidesz-vezető kijelentéseiből. Az egyik Kövér László beszéde volt a Komárom-Esztergom megyei Táton. Ebből a beszédből majd a kérdésekre adott válaszokból olyan kép alakulhat ki az emberben, hogy nagy bizonytalanság uralkodik a párton belül a választások kimenetelével kapcsolatban. Ezen a lakossági fórumon Kövér egyrészt elszámolással fenyegetett, lajstromokat ígért olyan ügyekről, amelyek eddig nem kerültek a nyomozóhatóságok látókörébe, másrészt megosztotta rejtett félelmét arról, hogy a Fidesz talán még sem fog olyan jól szerepelni a választásokon, mint ahogy ezt majdnem mindenki gondolja.

Kövér világossá tette, hogy nemcsak a Jobbikkal nem kívánnak koalícióra lépni, de senki mással sem. „Ha a tisztelt választók nem hatalmaznak fel minket arra, hogy koalíciós kényszer nélkül vezessük az országot, akkor, miután nincs alkalmas koalíciós partner, akivel lenne esély egy normális és tisztességes kormányzásra, vissza fogjuk adni az embereknek a döntés lehetőségét, hogy még egyszer gondolják meg, és bízzák meg azt, akit meg akarnak bízni.”

Érdekes módon nem sokan figyeltek fel ezekre a mondatokra és nem kérdezték meg, hogy egyáltalán miért is foglalkozik ezzel a lehetőséggel a Fidesz első vagy második embere. Vajon van valami belső információjuk, amelynek alapján egy ilyenfajta kimenetellel is számolniuk kell? És mit látnak szemeim! Egy nappal később megjelent a Medián felmérése, amely szerint februárról márciusra jelentős változások következtek be a pártok erőviszonyaiban. A Fidesz-KDNP-lista támogatottsága csökkent, és ezzel két és fel év óta először 60 százalék alá esett a párt támogatottsága, miközben a Jobbik és az MSZP szavazótábora nőtt. Lehetséges, hogy Kövér László már tudott erről a legutolsó felmérésről, illetve a pártnak is vannak saját titkos felmérései, amelyet nem akarnak megosztani a választópolgárokkal, és ott is voltak jelek arra, hogy a Fidesz szavazótábora fogy?

Mit mondtak a Fidesz más vezetői Kövér László elszólásáról? Nem sokat, illetve senki sem kérdezte meg tőlük, hogy a Fidesz választmányi elnöke mégis miért beszélt egy olyan lehetőségről, hogy a Fidesz, még ha meg is nyeri a választásokat, nem tud kormányt alakítani. Illetve mindössze Jaksity Kata kérdezett rá erre egy Pokorni Zoltánnal készített interjúban. Pokorni láthatólag egyáltalán nem örült a kérdésnek, és próbált kibújni alóla. A válasz valahogy így hangzott: A Fidesz nagy párt, ahol minden eshetőségre dolgoznak ki variációkat. Ugyanakkor egy nagy párt csak olyan dolgokkal foglalkozik, amelyek megvalósulásának van valamiféle realitása. Ez nem azok közé tartozik. Ezzel nem kell foglalkozni a nyilvánosság előtt.

Azt hiszem, hogy ez a két kijelentés sok mindenről árulkodik. Olyasmikről, amikről szinte semmit sem hallunk az elemzőktől.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!