rss      tw      fb
Keres

Vitéz Tolcsvay Béla Kanadában
Sztárvendégként hirdetik Tolcsvay Bélát egy október 11-én a kanadai Mississaugában rendezett eseményen. A 67 éves Tolcsvayt a szervezők „magyar folk-rock legendának” nevezik.


Művészi munkásságát ugyan kevesen ismerik a tengerentúlon, de azt tudják róla, hogy zenét szolgáltatott a Jobbik rendezvényein is, Gaudi-Nagy Tamással és Morvai Krisztinával együtt lépett fel.)


A Jobbikot az Orbán-kormány „nemzeti radikális” pártnak nevezi, itt Észak-Amerikában újfasisztáknak vagy neonáciknak hívjuk őket.


Nemrég Tolcsvay Bélát lovaggá ütötték, és Esztergomban zengő hangon méltatta Horthy Miklóst. Talán ő is tudja, hogy Horthy sem népszerű Észak-Amerikában, hiszen Hitler csatlósaként hadat üzent az Egyesült Államoknak, és kanadai katonák tízezrei is meghaltak a fasizmus elleni harcban.


Hogyan kerül Vitéz Tolcsvay Béla Kanadába? Ki hívta meg őt?


Mert igencsak ízléstelen Kanadába olyan előadóművészt hívni, aki nyíltan a fasisztabarát Horthyt méltatja, szimpatizál a szélsőjobboldal eszméivel, és kapcsolatba hozható neonáci politikusokkal. Elárulom Tolcsvay úrnak, hogy Horthy Miklós unokája is sokáig az Egyesült Államokban élt, de ő sohasem dicsőítette a nagyapját, sőt, dédunokája ma is Kaliforniában él, de neki sem jutott eszébe jelentkezni a Vitézi Rendbe.


Az ominózus rendezvény az Extra Hungariam Alapítvány nagyszabású alakuló vacsorája. Az alapítvány neve a latin szállóige egyfajta parafrázisa. Extra Hungariam non est vita – Nincsen élet Magyarországon kívül.


A szervezet célja a „magyar kultúra” támogatása Kanadában, és a rendezvényen „magyaros ízek és finom magyar borok” várják a potenciális adományozókat. A szervező, Vaski Gábor, magyar származású kanadai pénzügyi tanácsadó, azt nyilatkozta, hogy igazgatóságuk kilenc tagból áll, üzletemberek és vállalkozók, szívügyük a magyar‎ kultúra fennmaradása és fenntartása Kanadában.


Magyarországon jó néhány művész azonosul a Horthy-rezsim eszméivel, hajlandó méltatni olyan jogerősen elítélt háborús bűnösöket, mint Wass Albert, és nem riad vissza antiszemita írók, mint Nyirő József és Tormay Cécile műveinek előadásától sem.


Sokan kérdezzük azt is, miért engedik be a hatóságok Észak-Amerikába azokat a szélsőjobboldali magyar művészeket, akik nacionalista kulturális programokba csomagolt szélsőjobboldali eszmeexportot folytatnak.


A kemény szélsőségeseket már korábban is kiutasították. 2008-ban kitoloncolták Kanadából Toroczkai Lászlót, tavaly pedig Szegedi Csanádot. (Az ex-újfasiszta Szegedi Csanádot népszerűsítő budapesti Chabad rabbit, Oberlander Baruchot, aki amerikai állampolgár is, nem utasították ki.) És tavaly már olyan szélsőjobboldali érzelmű előadókat is elkezdtek „tüzetesen ellenőrizni” az észak-amerikai hatóságok, mint dr. Papp Lajos.


A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) aranyérmet adományozott Papp úrnak, szerintük ugyanis Papp életműve „példa a nemzet megmaradásáért, felemelkedéséért végzett önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra.”


Amerikában másképpen értékelték Papp úr „életművét”, ugyanis gyanúsnak találták a Jobbikot és Wass Albertet méltató szívsebészt, és tavalyi előadókörútja során már nem akarták beengedni Kanadába. Papp úr azt nyilatkozta, hogy ő soha többé nem utazik Észak-Amerikába, és azt is közölte: „Az én hazám a Kárpát-Haza, jelenlegi lakhelyem a Csonka-Magyarország.”


Papp úr egy klipben azt is elmagyarázta, hogyan „alázták meg” a repülőtereken, amikor beutazott Észak-Amerikába.


Meglehet, hogy Budapesten Vitéz Tolcsvay Béla népszerű „folk-rock legenda”, de jó ha tudja, hogy Észak-Amerikában az általa vallott szélsőjobboldali nézetek sokakat elriasztanak. Kanadai vendéglátóinak egy szalonképesebb „sztárvendéget” kellett volna meghívniuk, mert nincsen szükség Észak-Amerikában sem jobbikos agitátorokra, sem Horthy-hívőkre.