rss      tw      fb
Keres

A leköszönő elnököt kiáltotta ki győztesnek az elefántcsontparti alkotmánytanács

MTI 2010. december 3., péntek 18:54

A szavazatok több mint 51 százalékával Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök nyerte a november 28-ai elnökválasztást - jelentette be az alkotmánytanács pénteken, érvénytelenítve ezzel a választási bizottság előzetes eredményét, amely Alassane Quattara ellenzéki jelöltet hozta ki győztesnek.

A végleges adatok szerint Gbagbóra a szavazók 51,45 százaléka voksolt, míg vetélytársa 48,55 százalékot szerzett - mondta el Paul Yao N'dré, az alkotmánytanács elnöke Abidjanban. N'dré ezzel törölte a Független Választási Bizottság (IEC) előzetes eredményét, amely szerint 54,1 - 45,9 arányban Quattara nyert. Elefántcsontparton az alkotmánytanács az a szerv, amely bejelentheti a választások végleges eredményét.

Paul Yao N'dré - aki a megfigyelők szerint Gbagbo híve - az állami televíziónak nyilatkozva közölte, hogy az előzetes adatok nem érvényesek, mert a választási bizottság az alkotmányban előírtaknál egy nappal később hozta nyilvánosságra a voksolás eredményét, ezért az alkotmánytanácsnak kell azt felülvizsgálnia. A még hivatalban lévő elnök hívei pedig azt mondták: nem fogadják el a választási bizottság közlését, mivel szerintük északon csalás történt. Nemzetközi megfigyelők ugyanakkor mindent rendben találtak a voksolások második fordulóján. Az első kört még október végén rendezték meg, akkor a 14 elnökjelölt közül senkinek sem sikerült megszereznie a szükséges többséget: Gbagbo a leadott voksok 38,3 százalékát, míg fő riválisa, Quattara a szavazatok 32 százalékát kapta meg.

Quattara pénteken megígérte, hogy ellenáll minden olyan kísérletnek, amely megpróbálja átírni az előzetesen közölt adatokat.

Az elnökjelölt hívei eközben puccsról beszélnek. Quattara kampánystábjának egyik tagja, Amadou Gon kijelentette, hogy nem ismerik el az alkotmánytanács döntését, míg egy másik bizalmasa a választási bizottság előzetes eredménye megsemmisítésének lehetséges következményeitől óvott. "Ha megteszik, bebetonozzák az ország megosztottságát...ha N'dré megteszi ezt, ő lesz a hibás a következő háborúért" - tette hozzá Jeannot Ahoussou. Közben Abidjanban máris utcai tiltakozások kezdődtek a választási eredmény megmásítása miatt: dühös fiatalok autógumikat égettek. Az alkotmánytanács közlése után sok helyen bezártak a boltok, a piaci árusok pedig sietve biztonságba helyezték termékeiket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) még csütörtökön arra figyelmeztette Elefántcsontpartot, hogy ha bárki is akadályozza a választási folyamatot, illetve a Független Választási Bizottság munkáját, az ellen a testület kész megfelelő lépéseket tenni. Az ENSZ abidjani képviselője közölte: a világszervezet nem ismeri el Gbagbo győzelmét. S New York-i hírek szerint a Biztonsági Tanács, illetve Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár órákon belül nyilatkozatban szögezi le, hogy a Független Választási Bizottság által kihirdetett eredményt, azaz Quattara győzelmét fogadják el törvényesnek.

Quattara csütörtökön újságírók előtt elmondta, hogy egy nemzeti egységkormányt szeretne felállítani, melyben jelen lennének az országban működő különböző politikai csoportok, valamint a civil társadalom képviselői is.

A függetlenségét 1960-ban elnyert nyugat-afrikai Elefántcsontparton, a világ legjelentősebb kakaótermelő országában az idei elnökválasztás volt az első azóta, hogy 2002-ben kirobbant az országot megosztó polgárháború. A lakosság azt reméli, hogy a mostani választások eredményeképpen megszűnik a káosz és a feszültség, egyesül a két országrész, helyreáll a rend. A szavazást 2005 óta hatszor halasztották el.

Laurent Gbagbo már 2000 óta ül az elnöki székben, annak ellenére, hogy mandátuma elvileg 2005-ben lejárt.