rss      tw      fb
Keres

Egy svájci apát a Vatikánban regisztráltatná a szexuális bűncselekményeket elkövető papokat

MTI 2010. március 21., vasárnap 15:43

A szexuális visszaéléseket elkövető katolikus egyházi személyek vatikáni nyilvántartását javasolja a svájci püspöki konferencia egyik tagja.

Az einsiedelni Benedek-rendi apátság főnöke, Martin Werlen a svájci Blick vasárnapi számában megjelent interjúban azt javasolta, hogy a Vatikán regisztrálja mindazokat az egyházi személyeket, akiket feljelentettek szexuális bűncselekmények elkövetése miatt. Az apát azt szeretné, ha javaslatát rendkívüli ülésen vitatná meg a svájci püspöki konferencia.

Ennek elnöke máris jelezte, hogy elutasítja a kezdeményezést. Norbert Brunner a Le Matin Dimanche-nak adott interjújában közölte, hogy nem látja értelmét a pedofil papokról készített listának. Azt is elutasítja, hogy az egyház rendőrségi feljelentést tegyen.

Brunner úgy véli, ha egy püspöknek vagy papnak a tudomására jut egy szexuális bűncselekmény, akkor rá kell bírnia az elkövetőt, hogy jelentse fel magát. Különösen súlyos ügyekben azonban lát módot arra, hogy - az áldozattal való egyetértésben - az egyház tegyen feljelentést. Ugyanakkor a gyónási titok elve nem sérülhet, tehát a gyóntatás alatt elhangzottak nem használhatók fel.

Brunner a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi számának azt mondta, hogy a felelősség mindenekelőtt a tetteseket, és nem az egyházat terheli. Éppen ezért nem szándékozik bocsánatot kérni a Svájcban nyilvánosságra került esetek miatt.

Az alpesi országban az elmúlt másfél évtizedben több mint 60 olyan esetet vizsgált ki a katolikus egyház, amelyben papok követtek el szexuális visszaéléseket.

Martin Werlen egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy a szexuális bűncselekmény az emberi méltóság durva megsértése, amely szöges ellentétben áll a krisztusi üzenettel. "Biztosítani kell, hogy az áldozatok minél könnyebben utat találjanak a hatóságokhoz", ám szerinte ezen a téren még sok a tennivaló.